På den svenska fronten var det inte mycket nytt när 2019 års upplaga av Guide Michelins nordiska restaurangguide lanserades. Den enda egentliga nyheten var en ny stjärna till Stockholmskrogen Gastrologik som nu kan stoltsera med två stjärnor.

– Det känns bara så fantastiskt, även om vi i första hand jobbar för att göra det vi tror på, inte för att få stjärnor, så blir det en sån bonus för alla som jobbar och sliter för vår sak. Vi gör ju det här tillsammans, säger Anton Bjuhr som, tillsammans med Jacob Holmström, driver Gastrologik till Dagens Nyheter.

Han säger också att de inte kommer att förändra en massa efter den här utmärkelsen, utan att de ska köra på som de har gjort hittills eftersom det uppenbarligen fungerar bra.

Motiveringen till Gastrologiks andra stjärna i Michelinguiden lyder: ”För sina vackert presenterade, och sofistikerade rätter som är kreativa i användningen av smaker och konsistenser”.

Frantzén i Stockholm är fortfarande den enda restaurangen i Sverige som har tre stjärnor i Michelinguiden. Fyra restauranger förlorade sina stjärnor i årets upplaga av guiden, men det berodde på att de lagts ner eller gått i konkurs.

Michelinstjärnorna är en bedömning av maten i sig och en stjärna betyder att restaurangen är ”exceptionellt bra i sin kategori”, två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” och tre stjärnor att restaurangen ”är värd en resa i sig”.

Svenska stjärnor i Guide Michelin:

Tre stjärnor

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor

Fäviken Magasinet, Järpen

Vollmers, Malmö

Daniel Berlin, Skåne Tranås

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

En stjärna

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

Sav, Malmö

Agrikultur, Stockholm

Aloë, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Foto: Gastrologik

Läs mer:

Silver till Sverige i kock-VM – Bocuse d’Or

Gulddraken 2019: Stockholms bästa restauranger

Mest läst