Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Olika sockersorter

21 mar, 2010 
AvFemina
Annons
rasocker

NYHETSSÖTMA

Det vita, raffinerade sockret förlorar alltmer av sin plats i butikerna. Inte så konstigt, med tanke på att det faktiskt är ganska ointressant då det mesta av smakerna har raffinerats bort. Numera kan man köpa socker som är mindre sött, som är kryddigare och som innehåller noll kalorier. Dessutom finns det sirap, som också är en sockerprodukt. Ett annat sötningsmedel som tar fler och fler marknadsandelar är honung.

NATURPRODUKT

Socker finns naturligt i alla växter, men för sockerframställning odlas i huvudsak sockerbetor och rörsocker. De raffineras eller förädlas i olika grad och med olika behandlingsmetoder för att få fram olika smaker och konsistenser.

SMAKSÄTTARE

Alla vet vid det här laget att för hög sockerkonsumtion påverkar kroppen negativt. Men är man lite lyhörd och för övrigt äter en sund kost, är det härligt att kunna välja och vraka bland sötningsmedlen. För socker är helt klart en produkt som framhäver, rundar av och balanserar andra smaker. Dessutom har det en konserverande förmåga och ger till exempel näring åt jästen vid bakning. Och så är det ju gott. Vad vore desserter, bakverk och choklad utan sötningsmedel?

Annons

SÖT, SÖTARE, SÖTAST

● Råsocker har blivit populärt då det smakar mer än raffinerat socker och dessutom inte är lika sött. Det är alltså ett icke raffinerat socker och det framställs till största

del av sockerrör.

● Vitt socker kommer från sockerbetan och är vårt vanligaste sötningsmedel.

● Florsocker och pärlsocker är egentligen detsamma som vitt socker, bara i annan form.

● Brun farin framställs av socker och rörsockersirap. Det har en lite kryddig smak och är inte lika sött som vitt socker. Passar utmärkt som smaksättare i matlagningen.

● Muscovadosocker tillverkas av sockerrör från Mauritius. I och med att det är väldigt lite behandlat, smakar det mycket och fungerar utmärkt som smaksättare i desserter,

choklad, bröd och kakor. Ett tips är även att pröva det som smakförstärkare i såser, dressingar och marinader.

● Kandisocker är stora sockerkristaller som smakar lite som karamell. Gott till varma drycker och vackert att duka med.

Annons

● Sirap används mest till bröd, kakor, desserter, glass och godis. Det finns vit, ljus, mörk och brödsirap.

● Numera kan man även hitta rörsockersirap från Malawi. En mörk sirap med kraftig smak, som påminner om lakrits. Passar till det mesta.

● Allt oftare stöter man på sötningsmedlet Stevia eller sötflockel. Ett naturligt sötningsmedel som vare sig innehåller kalorier, kolhydrater eller kemikalier. Passar utmärkt

för diabetiker i och med att det har ett glykemiskt index på noll. Säljs i hälsokostaffärer

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons