Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Påsktårta

16 apr, 2014 
AvLisa Lundqvist
Annons
easter cake ombre

 

Det här är en av mina favorittårtor. Jag fullkomligt älskar vit sammetskaka och kombinationen med citron, marsipan och kokos är helt fantastisk.

Tårtan är dessutom rätt enkel att göra, och du behöver inga krångliga redskap för att göra dekorationerna. Jag har bara kavlat ut lite färgad marsipan och sedan stansat ut runda ringar. Jag har sedan format dem lite så att de fått en skålform och låtit dem torka en stund. Prickarna i mitten är marsipanbollar.

För att göra bottnarna i olika färger använder jag pastafärg. Det är en koncentrerad version av karamellfärg. Jag använder alltid pastafärg och föredrar den, men får du inte tag på det så kan man använda karamellfärg, dock går det åt lite mer av den färgen.

Annons

Vill du förenkla tårtan så kan du köpa färdig lemon curd. Du kan även strö kokos mellan bottnarna istället för utanpå och då frosta tårtan lite snabbare. Använd exempelvis en sked för att göra ett mönster i frostingen och ge tårtan ett mer rustikt utseende.

Tårtan kan göras upp till två dagar innan den ska ätas. Sammanlagt håller den runt 4 dagar i kylen, eller egentligen längre, men den är som godast fram till dag 4 tycker jag.

påsktårta

Vit sammetskaka med citron, kokos och marsipan

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Annons

Fördela smeten jämnt mellan 6 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Citron- & vaniljcurd

3 ägg

1,5 dl socker

1 dl citronsaft

50 g smör

0,5 tsk vaniljpulver

Vispa ägg, socker och citronjuice tills allt blandats väl. Häll i en kastrull och värm på spisen. Rör hela tiden. Det tar ungefär 10 min tills curden blivit så pass tjock att den är klar. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt rumsvarmt smör och vaniljpulver. Låt svalna innan du brer ut den på tårtan.

Smörkräm / Frosting

115 g smör

4 dl florsocker

3 tsk mjölk

Lemoncurd (det som blir över när tårtan är fylld)

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget. Vispa så länge du bara orkar (helst minst 10 min) så att det blir riktigt fluffigt och härligt. Avsluta med att hälla i mjölken. Är krämen fast så kan du tillsätta lite mer mjölk.

påsktårta

Till tårtan behövs även 100 g riven marsipan och ca 100 g kokos.

Så här sätter du ihop tårtan:

Lägg första tårtbottnen på ett tårtfat /tårtbricka. Smeta ut ett lager lemon & vanilla curd och strö riven marsipan över. Upprepa tills sista tårtbottnen har lagts på tårtan. Låt stå i kylen ett par timmar innan du täcker den med smörkräm.

Ta ut tårtan från kylen och spackla den med ett tunt lager smörkräm. Ställ in i kylen i ca 15-20 min. Detta gör att smulerna stannar på plats och finishen blir snyggare. Ta ut tårtan igen och spackla ett tjockare lager smörkräm på tårtan. Strö /tryck dit kokos runt hela tårtan. Viktigt att göra detta innan smörkrämen stelnar.

Dekorera eller låt den vara som den är.

Enjoy! 🙂

Önskar dig en riktigt härlig dag!

Kram, Lisa

Annons