Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pepparkakorna du kan äta med gott samvete

07 dec, 2015 
AvFemina
Annons

Det är baktider, och kanske framförallt pepparkakstider. Svenskar äter årligen ungefär 3,9 miljoner kilo pepparkakor. Totalt blir det ungefär 11,5 miljoner paket.

Men pepparkakorna, liksom många andra livsmedel och produkter, innehåller ofta palmolja, och palmplantagen har förödande konsekvenser för människor och miljö, enligt Naturskyddsföreningen. Vår höga konsumtion av palmolja leder bland annat till att enorma mängder regnskog skövlas för att lämna plats åt palmplantage.

Palmolja används bland annat för att det är billigt och inte har någon smak. Vissa tillverkare använder bland annat raps-, solros-, shea- och kokosolja.

Bland fem stora producenter av pepparkakor i Sverige använder tre av dem palmolja i sina pepparkakor.

Annas pepparkakor använder sig av certifierad palmolja, vilket bland annat innebär att skog inte får avverkas där skyddsvärda arter förekommer. Naturskyddsföreningen menar dock att certifieringen inte är tillräcklig.

Annons

Christoffer Öberg är VD på Nyåkers, ett av de företag som använder palmolja i sina pepparkakor. Han säger att de använder certifierad palmolja men att det inte framgår av förpackningen.

Han ser en ökad efterfrågan av produkter fria från palmolja, eller med endast certifierad palmolja, men att vi har en väg att gå till en hållbar marknad. Enligt honom är konsumentens ovilja att betala ett högre pris ett stort problem.

– Jag kan inte gå minus och i konkurs för att folk inte vill betala för sig, det är det som är problemet, den här dubbelmoralen, säger han.

Även flera av de färdiga degarna innehåller palmolja.

Däremot kan du baka dina pepparkakor själv, om du vill undvika palmoljan. Tänk dock på att även margarin kan innehålla palmolja, använd hellre riktigt smör.


Sugen på att baka egna pepparkakor? Testa något av de här recepten från Feminas bloggare:

 

Psst! Du kan även använda kakorna till att göra detta läckra recept:

lingonparfait

AV JOEL LINDE

Annons