Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Proteinrika frukostalternativ för dig som inte äter ägg

21 apr, 2016 
AvMikaela Råberg
Det är viktigt att få i sig protein till frukost, vilket kan vara svårt för alla som undviker ägg och kött. Vi har samlat fem alternativ som håller dig mätt till lunch.
Annons

Protein är hemligheten bakom en bra frukost som du står dig på länge – och superviktigt när du tränar. För många är olika varianter av ägg en enkel, nyttig och mättande klassiker. Men för alla som inte äter ägg finns många andra proteinrika frukostförslag som går minst lika snabbt att slänga ihop som ett stekt eller kokt ägg och som är minst lika goda.

1. Yoghurtparfait
Kombinera proteinrik yoghurt med din favoritfrukt, bär, nötter eller granola och du får en riktigt smaskig och tillfredsställande första måltid.

2. Chiapudding
Chiapudding har verkligen tagit över som ett nyttigt mellanmål. Perfekt om du vill inleda dagen med mängder av protein och kostfibrer. Läs vårt recept på chiapudding här! 

Chia-Pudding

3. Smoothie
Bara din fantasi sätter gränsen när det kommer till vad du ska ha i din smoothie. Spenat i olika former, fryst eller färsk frukt, mejerier, kokos, nötter, gryn eller frön. Vill du ha en extra proteinkick som håller dig mätt länge är exempelvis nötsmör att rekommendera. Även lite tahini gör susen, precis som frön och hela nötter som du mixar. Populärt att också att addera proteinpulver, det finns både sötade och helt naturliga varianter på marknaden.

Annons

Testa vårt recept på mättande smoothie, vår gröna mangosmoothie eller varför inte denna läckra avokadosmoothie.

4. Quinoabowl
Byt ut havregrynsgröten mot quinoa. Utöver protein innehåller den nyttiga örten även höga halter kostfibrer, låg andel mättat fett och är helt glutenfritt.

Via drygt 2 dl kokad quinoa får du i dig 8 gram protein, jämfört med 6 gram som finns i ett ägg – och 5 gram kostfibrer som är bra för magen.

5. Rester
Det finns inget som säger att frukost måste bestå av gryn, bröd eller mjölkprodukter. Ta tillvara på de proteinrika matresterna från gårdagens middag och gör en wrap av din fisk, kyckling, tofu – eller vad det nu må vara – med grönsaker. Perfekt mål att äta i farten. Så här använder du gårdagens rester bäst. 

Källa: Health

Annons