Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Raketost – återkomsten! Efter 40 år landar den åter på jorden

07 feb, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Ni trodde att den hade flugit upp i rymden och försvunnit för alltid. Nu är den tillbaka – Raketosten! Nu blir det möjligt att äta en riktig nostalgifrukost, trots att osten är en smula uppdaterad.
Annons

Om man skulle få för sig att ranka nostalgimat skulle gissningsvis Raketost komma högt upp på listan tillsammans med Igloo-glassen och tuggummit Jenka. Den mjuka osten som puttades upp genom ett färgglatt papprör och skars av med en tråd framkallar barndomsminnen och nostalgisk gåshud på de flesta födda mellan 1950 och 1970. Just den där tråden var en av anledningarna till att osten 1979 försvann från osthyllorna. Det ansågs ohygieniskt att tråden hängde med så länge osten räckte utan att diskas.

Raketost – som vi minns den.
Raketost – som vi minns den.

Trots denna sanitära olägenhet fanns osten till försäljning i 32 år innan den försvann. Raketost hade sin absoluta storhetstid under 1960-talet när USA och Ryssland rymdkapplöpte som värst och så gott som allt som hade med rymden att göra gick att kränga i stora upplagor. I år är det 40 år sedan vi senast kunde köpa Raketost, men den är långt ifrån bortglömd.

Annons

– Vi vill tacka våra konsumenter som hållit minnet av Raketosten vid liv, i sociala medier finns till exempel grupper som enbart talar om den, säger Annika Skardal, Brand Manager på Kavli.

Tub istället för tråd

Lagom till 40-årsfirandet slår Kavli på stort och återlanserar Raketosten.

Men den ohygieniska tråden då? undrar ni kanske nu. Ja, Kavli försökte länge komma på en mer hygienisk lösning på själva tråden och portioneringen av osten, men fick se sig besegrade. Den nylanserade Raketosten kommer att säljas i tub, helt utan tråd.

Det säger sig självt att osten är mjukare än originalet om den ska gå att klämma ut ur en tub, men Kavli lovar att smaken är densamma.

–Nu hoppas vi att den åter får ta plats på frukostbordet och skapa nya minnen för framtiden, säger Annika Skardal.

 

Läs mer:

Annons