person som vänder kött på grillen

STORLEKEN SPELAR ROLL

Grillens storlek har stor betydelse för resultatet. Till exempel lämpar sig en en gångsgrill alldeles ypperligt när man ska grilla korv, men mindre bra till hel entrecote och andra större köttstycken. Själv föredrar jag en rejäl klotgrill. Den kan man använda till allt från traditionell grillning till en riktig barbeque och grillning av lite större köttstycken med fin rökarom.

DE BÄSTA ATTRIBUTEN

● Ett rent galler, så bränner inte det grillade vid lika lätt.

● Grilltänger och stekspadar i metall, absolut inte i trä och plast.

● En stor stekspade, så att man kan vända hela laxsidor och stora köttbitar.

● En pincett är nästan ett måste när man ska vända grönsaker och mindre köttbitar.

● Grillhandskar är bra att ha till hands.

● En sprutflaska med vatten om det börjar brinna, vilket det gör ibland (speciellt om man använt tändvätska) när det droppar ner fett och köttsaft på glöden.

MARINERA!

Bästa sättet att marinera är att hälla marinaden i dubbla plastpåsar och sedan lägga i det som ska marineras. Sug ut luften och knyt ihop. Kläm lite försiktigt på påsen så att marinaden täcker. Pensla gärna med marinaden några gånger under grillningen.

TÄND PÅ

Undvik tändvätska och använd i stället tändklossar, eltändare eller tändskorsten när du ska tända grillen. Tändvätskor är inte särskilt miljövänliga och de kan dessutom ge smak åt det man grillar. Och det ska ju dofta gott av mat när man grillar, inte osa fotogen.

RÖKAROM

Rökved finns att köpa i affärer med grillprylar. Har man några riktigt torra al pinnar hemma går det också bra (björk fungerar dock inte). Lägg pinnarna på glöden och sedan på med locket.

DEN PERFEKTA GRILLGLÖDEN

Den perfekta glöden brukar komma cirka 20 minuter efter att man tänt grillen. Då brukar hettan vara tydlig, kolen eller briketterna glöder rejält och börjar få lite askgråa kanter. Ett bra tips är att tända grillen precis när gästerna kommer, så hinner man mingla en stund innan det är dags att lägga maten på grillen. Men ska man grilla större bitar eller en hel fågel får man självklart börja tidigare, och då är det alltid bra att ta en stektermometer till hjälp så att man lätt kan se när köttet är klart. Obs! Börja aldrig grilla så länge det

finns lågor. En gyllene regel är att man inte ska lägga något på grillen förrän man kan hålla handen 10 cm ovanför glöden i 5 sek. Sedan är det bara att börja grilla och vända på bitarna då och då.

BÄSTA GRILLBITARNA
Kött med lite insprängt fett är alltid att föredra när man grillar. Det blir saftigare och smakar mer. Kött som är gott att grilla:

● entrecote

● lammkotlett

● fläskkarré

● fläskkotlett

● kyckling
Fiskar som är goda att grilla:

● laxfiskar

● gös

● marulk

● sill

● makrill
Grönt som är gott att grilla:

● Potatis – förkokt i ca 10 min, halverad och penslad med lite olja på snittytan.

● Färsk lök – halverad. Tips! Låt gärna snittytan ligga i lite olja en stund innan.

● Paprika – i bitar.

● Majs – förkokt i lättsaltat vatten i ca 5 min, pensla med olja under grillningen.

● Aubergine och zucchini i 1 cm tjocka skivor som först fått ligga och dra med lite salt över sig i ca 30 min. Torka av och vänd i olivolja före grillningen.

● Tomathalvor – grilla med snittytan ner.

● Grön sparris – vänd den gärna i lite olja först.

● Vit sparris – bör skalas och kokas mjuk först.

● Morot, palsternacka och rotselleri i cm-tjocka skivor som först förvällts i lite lättsaltat vatten.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Välj rätt kött i köttdisken
Vi listar våra sex favoritrecept till grillen – alla läckert goda
Goda & enkla såser till grillat