BRÄSSERADE GRISKINDER

(4–6 personer)

400 g griskinder

olja till stekning

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

2 msk rökt paprikapulver

4 dl sherry

5 dl hönsbuljong

2 röda paprikor

2 burkar kikärter

400 g små chorizor

100 g hackad mandel

salt och peppar

2–3 msk färskpressad citronsaft

Tips! Synd på sherryn att hamna i grytan? Ta öl i stället, gärna en mörkare ale.
TILL SERVERING:

1 näve färsk oregano

2 dl crème fraiche, lättvarianten går bra

gott bröd
BEREDNING:

1. Bryn griskinderna runt om i olja i en gjutjärnsgryta. Skala och grovhacka lök och vitlök. Vänd ner det i pannan ­tillsammans med paprikapulvret. Stek tills löken börjar få färg. Tillsätt sherry och buljong. Låt sjuda under lock i ca 1½ tim.

2. Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner paprika, kikärter, korv och mandel i grytan och låt sjuda under lock i ytterligare 1 tim. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

3. Toppa rätten med färsk oregano och servera direkt ur grytan tillsammans med crème fraiche och ett gott bröd.

RECEPT OCH BILD: All Over Press

Detta recept publicerades först i Femina nr 08/2018. 

Läs även:

Höstens godaste grytor – nio recept på långkok!

Baka med äpplen – 11 goda äppelrecept i höst!