Blommor i maten är på modet. Det gäller såklart att ta reda på vilka som är ätbara och välja obesprutade om man vill plocka egna. Annars kan man numera fråga efter dem i välsorterade grönsaksaffärer.

CITRONKAKA

MED CHIAFRÖN

(8 personer)

115 g smör, rumsvarmt

115 g strösocker (1¼ dl)

4 ägg

180 g finmalda mandlar

30 g chiafrön

2 citroner, gärna ekologiska

125 g vetemjöl (ca 2 dl)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

GLASYR:

225 g florsocker (3¾ dl)

saft av 1 citron, gärna ekologisk

TILL GARNERING:

ev ätbara blommor, vi använde obesprutade violer.

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 180°.

2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mandelmjöl och chiafrön tillsammans med rivet skal och saft av 2 citron. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner och blanda väl.

3. Häll smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Vi smorde den med 1 msk druvkärnsolja. Ställ in

i den varma ugnen och grädda i ca

40 min eller tills kakan är klar och har fin färg. Låt svalna helt i formen.

4. Sikta ner florsockret till glasyren i en skål och blanda med citronsaft. Häll glasyren över kakan, den får gärna flyta ut över sidorna.

5. Före serveringen, garnera gärna kakan med färska violer doppade

i lite socker.

AV MAI KNAUER

FOTO COLUMBUS LETH

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2018. 

Läs även: Recept: Läcker sommartårta med mandelbotten