FISKSOPPA

(4 personer)

500 g kummel, skinn- och benfri

250 g kräftstjärtar

300 g potatis

2 purjolökar

25 g smör

7 dl fiskbuljong av tärning

3 dl vitt vin

1½ dl vispgrädde

saft av ½ citron

salt och nymald peppar

TILL GARNERING:

1 knippa dill

TILL SERVERING:

bröd, gärna grovt

BEREDNING:

1. Skala potatisen och skär den i skivor. Snitta purjon på längden och skölj den under rinnande vatten. Finstrimla det vita på purjon och fräs det i smör utan att bryna. Tillsätt potatisskivor och fräs i ytterligare ett par minuter under omrörning.

2. Tillsätt buljong och vin, låt koka upp och sedan sjuda i ca 20 min eller tills potatisen är mjuk.

3. Skär fisken i fina bitar och lägg ner dem i grytan. Låt sjuda under lock i ca 5 min. Toppa med avrunna kräftstjärtar. Häll på grädde och låt soppan bara precis koka upp. Dra bort från värmen.

4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Garnera med dill och servera tillsammans med ett gott bröd.

Tips!

Buljongen kan naturligtvis ersättas med hemkokt fond eller fond från fiskhandlaren. Enligt fiskguiden rekommenderas MSC-certifierad fisk.

RECEPT OCH FOTO: ALL OVER PRESS

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2019.