KALKONSPETT & PILAFF

(4 personer)

500 g kalkonfärs

salt och peppar

1 tsk chiliflagor

3 msk ströbröd

1 tsk mald spiskummin

1 vitlöksklyfta

2 salladslökar

olja till stekning

PILAFF:

1 schalottenlök

2 msk olivolja till stekning

200 g jasminris

1 dl vitt vin

3 dl hönsbuljong

salt och peppar

200 g babyspenat

4–6 färska fikon

BEREDNING:

1. Blanda färsen med salt, peppar, chiliflagor, ströbröd, spiskummin och pressad vitlök. Ansa och hacka salladslöken och vänd ner i färsen.

2. Forma färsen till ovala köttbullar med kallvattensköljda händer. Stek kött bullarna i olja tills de är genomstekta och har fin färg, ca 12 min. Stek i omgångar så att det inte börjar koka i pannan. Trä upp bullarna på spett.

3. Skala och finhacka löken till pilaffen. Stek lökhacket mjukt och genomskinligt i olja. Tillsätt riset och stek i 3 min under omrörning. Häll på vin och buljong, salta och peppra. Sänk värmen och låt riset sjuda på svag värme i 15–20 min eller tills all vätska kokat in.

4. Vänd ner sköljd spenat och halverade fikon i riset. Servera genast tillsammans med spetten.

RECEPT & FOTO: ALL OVER PRESS

Detta recept publicerades först i Femina nr 08/2018

Läs även:
Recept: Mazarinkaka med sötsyrlig aprikoskompott

Sommarens godaste desserter – 8 läckra recept

[socializer-facebooklikeshare]