LAX MED GRÖNSAKER I CURRYSÅS

25 MIN

(4 personer)

ca 600 g lax i 4 bitar

salt och peppar

6 g torkade trattkantareller

10 cm purjolök

1 morot

3 vitlöksklyftor

1/2 fänkålshuvud

1 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

4 dl fiskbuljong

1–2 tsk röd currypasta

saft av 1/2 lime

TILL GARNERING:

krasse

limeklyftor

BEREDNING:

1. Krydda laxen runt om med salt och peppar.

2. Lägg trattkantarellerna i lite vatten.

3. Strimla ansad purjo och skalad ­morot fint. Finhacka vitlöken. Skär ­fänkål och chili tunt.

4. Hetta upp lite rapsolja i en stek­panna och stek laxen gyllenbrun runt om. Ta upp laxen och håll den varm.

5. Lägg grönsakerna och avrunnen svamp i pannan och fräs under om­rörning i några minuter. Salta och ­peppra. Ta upp grönsakerna och håll dem varma.

6. Koka ur pannan med buljong, röd currypasta och limesaft. Koka tills ­hälften återstår. Smaka av.

7. Servera laxen tillsammans med grönsakerna och skyn. Garnera med krasse, det ser fint ut och smakar gott till.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM