mjuk vallmokaka

INGREDIENSER:

(10-12 BITAR)

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

rivet skal från 2 citroner och 1 apelsin

1/2 dl pressad apelsin

150 g ricotta

(eller kvarg eller kesella)

1 dl olivolja

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 dl blå vallmofrön

smör och ströbröd till formen

Citronglasyr:

2 dl florsocker

1–2 msk pressad citron och lite rivet skal

ca 1 msk vallmofrön

BEREDNING:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör i rivet citron- och apelsinskal.

Rör ihoppressad apelsin med ricotta, och tillsätt därefter olivoljan i en tunn stråle. Rör ner ricottablandningen i äggsmeten och blanda sedan i mjöl,

bakpulver och vallmofrön separat och vänd ner i smeten. Häll ner smeten i smord och bröad form. Baka 20–30 minuter mitt i ugnen.

Glasyren:

Rör ihop florsocker, pressad citron och citronskal i en bunke så att glasyren är utan klumpar. Bred sedan över kakan när den svalnat. Strö  över lite vallmofrön på toppen, kanske också lite raspat citronskal för att det blir snyggt!

Receptet är hämtat ur Ebba, Amy och Helen von Sydows nya bokbok ”Systrarna von Sydow: Maten, livet och samtalen runt köksbordet”, som finns i butik nu.

Läs mer:

Vinn Ebba von Sydows nya kokbok

Ebba von Sydow: ”En krasch kan bli livets viktigaste läxa”