oxfile med kantarellsås recept

OXFILÉ MED KANTARELLSÅS

(6 personer)

1 oxfilé à 1 200–1 500 g

4 msk solrosolja till stekning

salt och nymald svartpeppar

KANTARELLSÅS:

600 g kantareller

1 bananschalottenlök

30 g smör till stekning

4 kvistar färsk timjan

2 dl kycklingbuljong

4 dl vispgrädde

ev maizena

POTATISPURÉ:

4 stora potatisar, typ bakpotatisar

50 g smör

1 dl mjölk

SYLTAD RÖDLÖK:

2 rödlökar

2 msk solrosolja till stekning

½ dl balsamvinäger

1 msk strösocker

TILL GARNERING:

ärtskott

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Bryn köttet i olja i en stekpanna så att det får fin färg runt om. Lägg över i en ugnsfast form, salta och peppra. Ställ in formen i den varma ugnen och stek i 12–18 min, beroende på hur rött eller välstekt kött du önskar. Låt vila i 10 min.

3. Ansa kantarellerna. Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs löken tills den börjar få färg. Tillsätt kantareller och timjan och stek i ett par minuter. Plocka upp några fina svampar och spara dem till garneringen.

4. Häll ner buljong och grädde i svampen och sjud i 2–3 min. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tjockare sås, så red den med lite maizena utrört i vatten.

5. Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka dem mjuka i osaltat vatten. Häll av vattnet.

6. Bryn smöret. Stöt potatisen tillsammans med det brynta smöret och mjölken. Smaka av med salt och peppar.

7. Skala rödlöken och skär den i båtar. Hetta upp oljan i en liten tjockbottnad kastrull och fräs löken i 4 min. Tillsätt balsamvinäger och låt blandningen koka upp. Smaka av med socker, salt och peppar.

8. Skär upp köttet i 5 cm tjocka bitar. Lägg upp på tallrikar tillsammans med syltad rödlök, potatispuré och kantarellsås. Garnera med de sparade kantarellerna och ärtskott. Ta ett snabbt tag med svartpepparkvarnen över och toppa med en liten nypa flingsalt. Servera genast.

Fler goda festrecept:

Piggvar med päron och fänkålssallad

Lakritsglass med rostad vit choklad

Fisk- och skaldjurstallrik med grillad endiv

RECEPT CAMILLA ZARAH LAWES

FOTO JOHNÈR OCH COLUMBUS LETH/ALL OVER PRESS