basilikatårta med jordgubbar

basilikatårta med jordgubbar

Enkel och riktigt god glasstårta.

(8–10 bitar)
21/2 dl strösocker

1 kruka basilika

4 ägg

1 urskrapad vaniljstång

200 g philadelphiaost

rivet skal av 2 lime

4 dl vispgrädde

2 gelatinblad

2 paket brownie (mjuk chokladkaka) à 200 g

Till garnering:
jordgubbar

Beredning: Mixa socker och basilikablad till grönt puder. Vispa äggulor, basilikasocker och vaniljfrön pösigt. Rör ner ost och limeskal. Vispa grädden. Blanda äggsmet och grädde.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, ca 5 min. Värm 1 dl av smeten. Ta bort från värmen, lägg i gelatinet och låt det smälta. Rör ner det i resten av smeten. Vänd till sist ner uppvispade äggvitor.

Dela brownien tvärsöver. Lägg kakbitarna lite omlott i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam. Häll på smeten. Täck och frys in.

Låt tårtan stå i rumstemperatur en stund före serveringen. Garnera med jordgubbar och servera tillsammans med extra jordgubbar.

Av CAROLINE HOFBERG

Foto TIA BORGSMIDT