Recept på underbart saftiga och veganska lussebullar:

Cirka 50 bullar

Du behöver:

5 dl växtgrädde

300 g silkestofu

16-18 dl vetemjöl

150 g veganskt smör eller mjölkfritt margarin

50 g färsk jäst

1,5 dl socker

1,5-2 g saffran

1 krm salt

Mandelmassa

Russin till garnering

Gör så här:

1. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl och tofu. Vispa ihop allt och värm till cirka 37 grader.

2. Smula ner jästen i en stor bunke och häll mjölkblandningen över jästen. Blanda ihop allt tills jästen har blivit upplöst.

3. Tillsätt därefter socker, salt och saffran.

4. Häll i några deciliter mjöl i bunken och knåda degen under tiden. Degen är klar när den släpper från bunken.

5. Lägg över en kökshandduk och och låt degen jäsa i 40 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 °C.

7. Knåda degen några sekunder i bunken, mjöla arbetsbänken och häll sedan ut degen.

8. Kavla ut degen, hyvla över mandelmassa och snurra bullarna till lussekatter.

9. Låt bullarna jäsa i 15 minuter under en kökshandduk. Tryck i två russin i varje lussekatt.

10. Pensla med växtmjölk och låt lussebullarna gräddas i mitten av ugnen i cirka 7-10 minuter.

Recept på veganska och saftiga lussebullar

Här hittar du mängder av fler veganska recept!