Köttet tar sin tid

i ugnen. Beräkna två och

en halv timme. Fördelen

är att när det väl är inne i ugnsvärmen klarar det sig själv och man kan göra annat under tiden. Stekskyn som blir smakar ljuvligt,

det är bara att reda den med lite maizena och

så är såsen klar.

PORCHETTA

(4 personer)

1 hel fläskkarré, ca 11/2 kg

salt och grovmald svartpeppar

6 vitlöksklyftor

1 msk fänkålsfrön

1 msk finhackad rosmarin

2–3 msk små kapris

6 raka sardellfiléer

1/2 dl olivolja

steksnöre

några kvistar rosmarin

smör till stekning

3 dl kalvbuljong

1 dl vitt vin

1 tsk maizena

 

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 150°.

2. Lägg fläskkarrén på en skärbräda. Skär upp den från sidan, ca 2 cm från skärbrädan, och rulla upp karrén efter hand. Salta och peppra.

3. Strö över finhackad vitlök, lätt stötta fänkålsfrön, rosmarin och kapris. Fördela sardellfiléerna ovanpå och ringla olivolja över det hela. Rulla ihop köttet och bind om med hushållssnöre.

4. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Stick in några färska rosmarinkvistar under snöret.

5. Hetta upp en klick smör i en stekgryta eller lite större kastrull. Bryn köttet runt om.

6. Häll på buljong och vin. Låt koka upp. Lägg på ett lock och ställ in grytan i den varma ugnen. Stek tills innertemperaturen visar 82°, ca 2½ tim.

7. Låt steken vila i ca 30 min innan den skärs upp.

8. Sila ner skyn i en kastrull och red med ca 1 tsk maizena utrört i lite vatten. Häll skyn över det uppskivade köttet. Servera tillsammans med potatisen och majonnäsen.

ROSTAD POTATIS

MED MANDEL

(4 personer)

700–800 g potatis av fast sort

1/2 dl olivolja

1 msk finskuren rosmarin

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl rostad mandel i tunna skivor

salt och peppar

BEREDNING:
1. Skala potatisen och skiva den tunt.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna

och råstek potatisen på medelvärme under omrörning tills den har fin färg

och börjar kännas mjuk. Salta och peppra.

3. Blanda ner rosmarin, vitlök och mandel när potatisen känns mjuk. Rör om och stek i ytterligare några minuter. Håll potatisen varm fram till serveringen.

TRYFFELMAJONNÄS

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

ca 21/2 dl rapsolja

4–5 droppar tryffelolja

salt och peppar

BEREDNING:
1. Rör äggulorna med senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under omrörning.

2. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.

Desserttips: Läcker sommartårta med mandelbotten

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO: HELÉNE LINSJÖ

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 06/2017.