Recept: Potatissoppa med nässlor och pocherade ägg
- AvFemina
Hittar du inga nässlor går det utmärkt att ersätta nässlorna med motsvarande mängd färsk spenat eller körvel från kruka.
POTATISSOPPA MED NÄSSLOR
(4 personer)
500 g delikatesspotatis
1 liter vatten
1 schalottenlök
½ vitlöksklyfta
1 msk rapsolja, kallpressad
1 knippa bredbladig persilja
100 g späda nässlor
havssalt och nymald peppar
30 g vesterhavsost eller annan lagrad och smakrik ost
4 ägg
TILL SERVERING:
Bröd
BEREDNING:
1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Lägg ner skivorna i en kastrull med 1 liter vatten och koka dem mjuka.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs hacket i oljan i en kastrull utan att bryna, löken ska bara precis bli blank och lite genomskinlig. Tillsätt persilja och nässlor och fräs i ca ½ min.
3. Häll potatis och potatisvatten i kastrullen med lökfräset. Koka i 2 min. Mixa lite snabbt med en stavmixer (mixa inte för mycket). Smaka av med salt och peppar.
4. Koka upp lite saltat vatten i en liten kastrull, tillsätt ev 1 msk ättika. Knäck äggen i var sin kopp. Sänk värme, vattnet ska bara sjuda. Stjälp försiktigt och långsamt över ett ägg i kokvattnet. Låt sjuda/koka i 2–3 min, ta upp ägget och lägg ner det i kallt vatten. Upprepa med resten av äggen.
5. Låt soppan blir varm. Fördela i fyra skålar, lägg ett ägg i varje och toppa med riven ost. Servera tillsammans med ett gott bröd.
RECPET & FOTO: ALL OVER PRESS