Hittar du inga nässlor går det utmärkt att ersätta nässlorna med motsvarande mängd färsk spenat eller körvel från kruka.

POTATISSOPPA MED NÄSSLOR

(4 personer)

500 g delikatesspotatis

1 liter vatten

1 schalottenlök

½ vitlöksklyfta

1 msk rapsolja, kallpressad

1 knippa bredbladig persilja

100 g späda nässlor

havssalt och nymald peppar

30 g vesterhavsost eller annan lagrad och smakrik ost

4 ägg

TILL SERVERING:

Bröd

BEREDNING:

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Lägg ner skivorna i en kastrull med 1 liter vatten och koka dem mjuka.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs hacket i oljan i en kastrull utan att bryna, löken ska bara precis bli blank och lite genomskinlig. Tillsätt persilja och nässlor och fräs i ca ½ min.

3. Häll potatis och potatisvatten i kastrullen med lökfräset. Koka i 2 min. Mixa lite snabbt med en stavmixer (mixa inte för mycket). Smaka av med salt och peppar.

4. Koka upp lite saltat vatten i en liten kastrull, tillsätt ev 1 msk ättika. Knäck äggen i var sin kopp. Sänk värme, vattnet ska bara sjuda. Stjälp försiktigt och långsamt över ett ägg i kokvattnet. Låt sjuda/koka i 2–3 min, ta upp ägget och lägg ner det i kallt vatten. Upprepa med resten av äggen.

5. Låt soppan blir varm. Fördela i fyra skålar, lägg ett ägg i varje och toppa med riven ost. Servera tillsammans med ett gott bröd.

RECPET & FOTO: ALL OVER PRESS

Läs även: 4 läckra vårdesserter med ricottaost