gryta skaldjur recept

SAFFRANSDOFTANDE SKALDJURSGRYTA

25 MIN

(4 personer)

½–1 kg musslor

300 g räkor med skal

300 g potatis, gärna liten delikatess

1 morot

2 vitlöksklyftor

4 salladslökar

1/2 knippa dill

1 knippa grön sparris

6 dl fiskbuljong

1 dl vitt vin

1 msk tomatpuré

1/2 g saffran

salt och peppar

TILL SERVERING:

bröd

BEREDNING:

1. Tvätta musslorna och skala ­räkorna.

2. Dela potatisen i halvor eller mindre bitar. Skala och skiva moroten tunt. Skiva vitlök och salladslök, grovhacka dillen. Skär bort de nedersta 3 centimetrarna på sparrisen.

3. Lägg ner potatis, morot, vitlök, salladslök och dill i en rymlig gryta. Tillsätt buljong, vin, tomatpuré och saffran. Koka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg i musslorna och sparrisen. Låt koka under lock i 5 min. Tillsätt räkorna och servera skaldjursgrytan rykande varm med en bit bröd och ev ett glas vitt vin. Att koka musslor är lätt som en plätt. A och O är att kasta bort alla som är skadade och trasiga och hoppa över dem som inte öppnar sig under tillagningen.

 

Fler goda recept med fisk och skaldjur:

Laga en läcker skaldjurspasta

Fisk- och skaldjurstallrik med grillad endiv

Skaldjurssoppa med smak av vitt vin

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM