CHOKLADKAKA MED RÖDBETA

(8 personer)

4 ägg

250 g brun farin, drygt 3 dl

11/2 dl solrosolja

200 g vetemjöl, ca 3¼ dl

50 g kakao, drygt 1 dl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

300 g färska rödbetor

3 cm färsk ingefära

90 g hasselnötter

50 g mörk choklad

TILL GARNERING:

ev lite hackade hasselnötter

oxalis, finns bland de färska kryddorna

ev någon ätbar blomma

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med farinsockret, tillsätt oljan under vispning. Rör ner mjölet blandat med kakao, bakpulver och salt.

3. Skala och riv rödbetor och ingefära grovt. Finhacka hasselnötterna och chokladen. Vänd ner allt i smeten.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner dem i smeten.

5. Fördela smeten i smord springform, ca 24 cm i Ø. Strö över lite hasselnötshack. Ställ in i nedre delen av den varma ugnen och grädda i ca 45 min eller tills kakan är klar, pröva med sticka. Låt svalna.

6. Före serveringen: Garnera gärna kakan med blad av oxalis.

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS

ANNONS – utvalt för chokladälskare

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 03/2018

Läs även: 9 recept på kladdkakor