MOROTSKAKA

(8 personer)

2 ägg

1 dl neutral matolja

2 mogna bananer

250 g ananas

4 stora dadlar

1 tsk vaniljsocker

125 g vetemjöl (ca 2 dl)

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

¼ tsk salt

1 tsk kanel

¼ tsk riven muskotnöt

1 knivsudd mald nejlika

1–2 morötter (125 g rivna)

GLASYR:

250 g mascarpone (italiensk färskost)

1 dl vispgrädde

1 vaniljstång

TILL GARNERING:

12 fina valnötter

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 185°. Smöra och bröa en bakform (18 cm i Ø) med ­avtagbar kant.

2. Vispa ägg och olja. Mosa bananerna och vänd ner dem i äggvispet.

3. Mixa ananasen grovt. Spänn en ren handduk över en skål. Lägg den mixade ananasen ovanpå och låt rinna av. Spara 1–2 msk av saften till frostningen. Blanda ner den avrunna ananasen i ägg- och banansmeten.

4. Kärna ur och finhacka dadlarna och vänd ner dem i smeten.

5. Blanda vaniljpulver, mjöl, bikar­bonat, bakpulver, salt och kanel, riven muskot och mald nejlika. Vänd ner allt i smeten.

6. Skala och riv morötterna, vänd ner dem i smeten.

7. Häll smeten i formen och ställ in kakan i den varma ugnen. Grädda i ca 35 min, pröva med sticka. Låt svalna helt.

8. Vispa mascarponen luftig i en skål. Vispa ner 1 msk grädde i taget och fortsätt vispa till en tjock och krämig massa. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vänd ner dem i krämen och rör ner 1–2 msk av den sparade ananassaften.

9. Bred glasyren över kakan och garnera med valnötter.

RECEPT & FOTO: ALL OVER PRESS

Läs mer: Knaprig morotssallad med hasselnötter och feta