Smulpaj med hasselnötter

(8 Portioner)

FYLLNING

8 syrliga fasta äpplen

saften av 1/2 citron

1 dl hasselnötter

1 dl socker

1 msk mald kanel

SMULDEG

200 g smör

31/2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

11/2 dl strösocker

RÅKRÄM

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

2 äggulor

BEREDNING

1. Klyfta äpplena och skär bort kärnhuset. Lägg klyftorna i en bunke och fyll på med vatten så att det täcker, häll över citron­saften.

2. Hacka hasselnötterna grovt.

3. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen.

4. Värm ugnen till 200°.

5. Låt äppelklyftorna rinna av. Blanda dem med socker, kanel och hasselnötter. Lägg blandningen i en pajform, ca 30 cm i diameter.

6. Smula över degen och baka i ugnen ca 25 min.

7. Vispa grädden med vanilj­­­­sockret. Blanda ner äggulorna och servera råkrämen till pajen som kan vara varm eller ljummen.

Testa även detta goda recept: Äppelpaj med karamelliserad mjölk