Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: Ugnsstekt kyckling

16 maj, 2019 
AvFemina
Frukt i mat brukar vara en omtvistad fråga, men i Italien är det inget ovanligt med ugnsbakade vindruvor. Värmen förstärker både aromen och sötman och smaken gifter sig bra med det salta och lite rökiga baconet.
Annons

UGNSSTEKT KYCKLING

(4 personer)

1 hel kyckling

150 g bacon

250 g champinjoner

olivolja till stekning

1 vitlöksklyfta

salt och nymald peppar

150 g schalottenlök

3 stjälkar färsk timjan

1 stjälk färsk salvia

3½ dl vitt vin

200 g urkärnade vindruvor

2 dl vispgrädde

TILL SERVERING:

kokt potatis

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 200° och stycka kycklingen.

2. Stek baconet krispigt i torr panna, ställ åt sidan.

3. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i lite olja så att den får fin färg, ställ åt sidan.

4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, pressa ner vitlök och fräs kyckling­delarna så de får fin färg runt om. Salta och peppra.

5. Skala schalottenlöken. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med svamp, schalottenlök, timjan och salviablad. Häll på vinet och ställ in i den varma ugnen. Tillaga i 30 min. Tillsätt sedan de sköljda vindruvorna och grädden och tillaga i ytterligare 15 min eller tills köttsaften är klar, ej rosa.

6. Toppa med det krispiga baconet i bitar och servera tillsammans med kokt potatis.

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2019. 

 

 

Annons