UGNSSTEKT KYCKLING

(4 personer)

1 hel kyckling

150 g bacon

250 g champinjoner

olivolja till stekning

1 vitlöksklyfta

salt och nymald peppar

150 g schalottenlök

3 stjälkar färsk timjan

1 stjälk färsk salvia

3½ dl vitt vin

200 g urkärnade vindruvor

2 dl vispgrädde

TILL SERVERING:

kokt potatis

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 200° och stycka kycklingen.

2. Stek baconet krispigt i torr panna, ställ åt sidan.

3. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i lite olja så att den får fin färg, ställ åt sidan.

4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, pressa ner vitlök och fräs kyckling­delarna så de får fin färg runt om. Salta och peppra.

5. Skala schalottenlöken. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med svamp, schalottenlök, timjan och salviablad. Häll på vinet och ställ in i den varma ugnen. Tillaga i 30 min. Tillsätt sedan de sköljda vindruvorna och grädden och tillaga i ytterligare 15 min eller tills köttsaften är klar, ej rosa.

6. Toppa med det krispiga baconet i bitar och servera tillsammans med kokt potatis.

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2019.