Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: Vietnamesiska biffar med chili- och morotsdipp

02 jun, 2017 
AvFemina
Denna enkla middagsrätt är enkel att svänga ihop. Saftiga biffar, den heta dipp och de svalkande risnudlar med krispig sallad är en perfekt match! Prova den redan i dag.
Annons
Foto: Line Falck

VIETNAMESISKA BIFFAR

(4 personer)

500 g fläsk- eller blandfärs

1 ägg

25 g färsk ingefära

skal och saft av 1 lime

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

1 msk fisksås, finns i hyllan med asiatiska livsmedel

ev matolja till stekning

MOROTSDIPP:

2 msk japansk soja

1 msk risvinäger

saft av 1/2 lime

1 tsk strösocker

1 knivsudd salt

3 msk vatten

1 röd chilifrukt

2 vitlöksklyftor

1 morot

Tips!

Har du ingen risvinäger hemma kan den ersättas med vanlig äppelcidervinäger.
TILL SERVERING:

400 g risnudlar

1 påse frisésallad

200 g böngroddar

1 knippa färsk

koriander

 

BEREDNING:

1. Blanda färs och ägg. Skala och riv ingefäran. Riv limeskalet. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Blanda ner ingefära, limeskal, vitlök och schalottenlök i färsen tillsammans med fisksås och limesaft. Låt färsen vila i ca 30 min.

Annons

2. Forma färsen till mindre biffar och stek dem i en torr grillpanna eller i en vanlig stekpanna i lite olja, 5–6 min på var sida.

3. Blanda soja, risvinäger, limesaft, socker, salt och vatten till dippen i en skål. Kärna ur chilin och hacka den fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala moroten, dela den på längden och skär upp i tunna skivor. Blanda ner chili, vitlök och morot i dippen.

4. Lägg nudlarna i en skål och häll kokande vatten över. Låt stå i 3–4 min. Häll av vattnet.

5. Arrangera nudlar, biffar, sallad och böngroddar på tallrikar. Strö korianderblad över. Servera dippen i en skål bredvid.

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 05/2017. 

Annons