Foto: Line Falck

VIETNAMESISKA BIFFAR

(4 personer)

500 g fläsk- eller blandfärs

1 ägg

25 g färsk ingefära

skal och saft av 1 lime

1 vitlöksklyfta

1 schalottenlök

1 msk fisksås, finns i hyllan med asiatiska livsmedel

ev matolja till stekning

MOROTSDIPP:

2 msk japansk soja

1 msk risvinäger

saft av 1/2 lime

1 tsk strösocker

1 knivsudd salt

3 msk vatten

1 röd chilifrukt

2 vitlöksklyftor

1 morot

Tips!

Har du ingen risvinäger hemma kan den ersättas med vanlig äppelcidervinäger.
TILL SERVERING:

400 g risnudlar

1 påse frisésallad

200 g böngroddar

1 knippa färsk

koriander

 

BEREDNING:

1. Blanda färs och ägg. Skala och riv ingefäran. Riv limeskalet. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Blanda ner ingefära, limeskal, vitlök och schalottenlök i färsen tillsammans med fisksås och limesaft. Låt färsen vila i ca 30 min.

2. Forma färsen till mindre biffar och stek dem i en torr grillpanna eller i en vanlig stekpanna i lite olja, 5–6 min på var sida.

3. Blanda soja, risvinäger, limesaft, socker, salt och vatten till dippen i en skål. Kärna ur chilin och hacka den fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala moroten, dela den på längden och skär upp i tunna skivor. Blanda ner chili, vitlök och morot i dippen.

4. Lägg nudlarna i en skål och häll kokande vatten över. Låt stå i 3–4 min. Häll av vattnet.

5. Arrangera nudlar, biffar, sallad och böngroddar på tallrikar. Strö korianderblad över. Servera dippen i en skål bredvid.

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 05/2017. 

Läs även 6 goda recept till jobblunchen!