Stjärnkonditorn Per Bäckström har lagom till sommaren och semestern tagit fram ett läskande recept på rosésorbet. Sorbeten är gjord på blodapelsin, hallon, citron, smultron och Perfect Day Rosé. Bären känns igen i rosévinet vilket gör att smakerna gifter sig fint och förstärker varandra.

– Rosésorbeten är en drink och dessert i ett. Antingen äter man den som sorbet enbart eller så lyxar man till det och beställer den toppad med rosévin – vilket lyfter bärsmakerna ytterligare ett snäpp. Somrigare än sorbet och rosé blir det inte, säger Per Bäckström, konditor och driftchef för Wienercaféet och Stinas Bageri.

Läs även: Älskar du rosé? Då måste du testa frosé!

Internationellt serveras ofta sorbet tillsammans med lite champagne vilket inspirerade till att toppa Rosésorbeten med en skvätt rosévin.

Rosésorbeten serveras på Wienercaféet på Biblioteksgatan och på Trattorian vid Norr Mälarstrand i Stockholm under hela sommaren. Vill du testa på att göra sorbeten själv hemma hittar du receptet här.

Rosésorbet för cirka fem personer:
100 g blodapelsinpuré

100 g hallonpuré

130 g smultronpuré

1,1 dl Perfect Day Rosé

1 st pressad citron

65 g sockerlag

1 g gelatinblad

Gör så här:
Mixa bären så att det blir en puré. Smält gelatinet och koka upp sockerlaget. Tillsätt lite av puréblandningen i det smälta gelatinet. Blanda sockerlaget, purén och rosévinet och rör sedan ner gelatinet och citronsaften. Låt svalna i kylen. Kör sedan till fast konsistens i glassmaskinen, har du ingen glassmaskin bör det stå i frysen minst ett dygn. Servera i ett vinglas och spetsa gärna till det med lite bär och en skvätt rosé.

Fler drinkrecept!
6 sommardrinkar med rosévin
Läskande drink med ingefära och lime
3 lätta vodkadrinkar

Mest läst