Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så beräknar du mat och dryck när du serverar buffé

20 jun, 2017 
AvHelena Sjögren
Under våren och sommaren bjuder många gärna sina gäster på buffé. Men det är inte alltid helt lätt att beräkna hur mycket plockmat som behövs. Här är tipsen som hjälper dig i mat- och dryckesdjungeln!
Annons

Festmatsmenyer kan både vara trista och tråkiga eller alldeles, alldeles underbara att planera. För att alla gästerna ska hitta något de tycker om väljer många att bjuda på en buffé med plockmat.

Men hur mycket mat och dryck är lämpligt att köpa för att alla gästerna ska bli nöjda och mätta?

Så beräknar du mat och dryck till buffén:

Förberedelser

Innan du skriver inköpslista är det bra att tänka ut hur många rätter du vill bjuda på. Oftast är det lagom med mellan 10 och 15 rätter. Om det handlar om mingelmat kan det räcka med sex till åtta plock. Här är det också bra att blanda varma och kalla rätter. Grundregeln är att alltid avrunda uppåt.

Tänk också på att du kan fylla ut buffén med charkuterier, ostar, frukt, grönsaker, bröd och annat som inte kräver tillagning.

Hur mycket går det åt per portion på en buffé?

  • Helt kött: 50 gram
  • Benfritt kött i gryta: 50 gram
  • Köttfärs: 50–75 gram
  • Fiskfilé: 50–75 gram
  • Skaldjur: 100 gram
  • Kycklingfilé: 50 gram
  • Kycklingvingar: 100–150 gram
  • Potatis: 100–150 gram
  • Paj: 100–125 gram
  • Grönsallad: 50 gram
  • Dessertost: 15–25 gram
  • Hårdost: 20 gram
  • Bröd: 50 gram
  • Tårta: En tårta som är 23 centimeter i diameter räcker till mellan 10 och 12 bitar
  • Baklava: 2-3 mindre bitar per person

Kalla tilltugg

Räkna med att varje person kommer att äta ungefär sex stycken tilltugg. En bra måttstock för tilltuggen är att de ska vara så pass små att du kan stoppa hela i munnen. Utgå från att maten kommer att serveras rumstempererad.

Annons

Exempel på bra tilltugg är: Tunt uppskuren Prosciutto, bruschetta, vinbladsdolmar, grissini och vitostsallad med oliver.

Bonustips: Granatäppelkärnor är perfekta att strö både över bruschetta och i drinkar. De fungerar både som smakhöjare men också som dekoration.

Varm mat

Som varmrätt kan det vara praktiskt att bjuda på en gryta. Dels kan du förbereda den redan dagen innan, dels kan den stå och småputtra när gästerna kommer. I grytsammanhang är det lämpligt att räkna med mellan 150 och 200 gram kött per person.

Se annars till att ha en riktigt mättande basrätt som potatissallad eller pastasallad. Basrätten ska aldrig ta slut så här är det bra att ta i ordentligt.

Servera gärna mycket vegetariskt och grönt till maten. Utgå från säsong och ta en ordentlig titt i trädgården, om du har en sådan, efter ätbara örter, vilda blad och blommor. Tänk också på att sallader mår bäst om du ställer fram lite i taget. Det kan också vara bra att ställa dressingen vid sidan av så kan alla ta efter tycke och smak.

Annons

Dessert

Tänk på att dessertens främsta uppgift är att fungera som smakbrytare. Därför behövs sällan några större mängder.

En tårta som är 23 centimeter i diameter räcker till mellan 10 och 12 bitar.

Komplettera gärna desserten med ett stora fruktfat. Blanda bär och uppskurna bitar av melon. Du kan även sätta fram skålar med nötter. Har du tid kan du alltid tillverka små minispett med bär, toppa med färsk mynta eller citronmeliss. Servera gärna med lättvispad yoghurtgrädde

Frukt och bär är utmärkt att fylla ut dessertbordet med. Bild: Shutterstock/IBL

Dryck

Alkoholfritt: Räkna med cirka 4 deciliter per person.

Alkohol: En flaska vin bör räcka till minst två personer under en 2-timmarsfest.

När det kommer till öl räkna med två flaskor kall öl per person den första timmen. Därefter en öl per person och festtimme.

Annons

Vatten: Se också till att det finns stora karaffer med vatten som fylls på under kvällen. Var gärna generös med isbitar så att vattnet håller sig riktigt kallt. Smaksätt gärna också med gurka, citron eller färsk mynta. Det går att köpa färdig is i affären. Fråga annars på någon restaurang i närheten om det går att köpa av dem.

Andra knep

  • Det gäller också att duka smart. Se därför till att ställa det du har minst av sist på bordet.
  • Är det en stor fest kommer det gå åt mycket porslin. Ska du hyra är det viktigt att vara ute i god tid. Satsa annars på dukning med udda porslin. Perfekt att låna ihop eller fynda på loppis.
  • Tänk på logistiken, försök se till att det kan vara kö från två håll till buffébordet.
  • Presentera gärna maten och drycken med lappar eller skyltar. Finns det allergiker på festen är det lämpligt att skriva på lapparna om maten innehåller några allergener.
  • Skapa mingelhörnor genom att sprida ut fruktkorgar.
  • Förutom att det är bra att ha vatten på flera olika ställer är det lämpligt att placera ut flera stationer för servetter.
  • Bulla upp med lite extra halloumi, vitost, grekiska marinerande oliver i vacuum, pitabröd eller sesamstick. Detta är utmärkt buffertmat om dina beräkningar slagit fel eller om det plötsligt dyker upp eftersläntare. Dessutom är det mat med lång hållbarhet.

Slutligen: Ju mer förberedd du är, desto mer kommer du kunna slappna av under själva festkvällen!

Annons