Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gör du Lotta Kühlhorns lökringar

16 jun, 2016 
AvNadja Jönsson
Lotta Kühlhorn är formgivaren som vi känner igen från många bokomslag, textilier och porslin. I sina mönster jobbar hon ofta med ätbara motiv – och nu har hon kommit med en ny kokbok.
Annons
Lotta Kühlhorn 1

FormgivarenLotta Kühlhorn jobbar ofta med ätbara motiv i sina mönster. Nu har hon tagit nästa steg och lanserat en kokbok. Nu bjuder hon Feminaläsarna på två av sina recept.

13071961_O_2

VARFÖR EN KOKBOK?

– Jag har alltid tyckt om att rita frukt och grönsaker, jag älskar formerna och mönstren som syns när man skär itu dem. Ur formgivningssynpunkt har de allt. Jag har också alltid tyckt om att laga mat. Det bästa som finns är en ledig dag som ska sluta med en middag eller fest. Att få gå och handla just det som behövs och sen veta att jag kan hålla på hela dagen med projektet. I nya boken Frukt & grönt (Norstedts) sammanförs dessa två intressen och presenterar mina favoritrecept av det naturen bjuder.

Annons

BÄST I GRÖNSAKSLANDET?

– Åh, nya drottningar tillsätts och abdikerar varje månad. Maj: nässlor och ramslök. Juni: sparris. Juli: egenskördad zucchini. Augusti: tomat.

BUFFÉTIPS?

– Röror är en bra smakbrygga. En god hummus med tahini passar lika bra till grillat kött som till matiga och friska sallader.

PÅ FIKABORDET?

– Wienerstänger, schackrutor, rågkakor och andra småkakor som min mormor brukade ha. Eller marängtårta överöst med jordgubbar och hallon från min trädgård. Gärna med iskall Moscato d’Asti (sött bubbel från Piemonte).

SOMMARNÖJE?

– Ordna specifika platser i trädgården för frukost, vila, lunch, fika – och fest!

TRE FAVORITER UR BOKEN?

  • Lökringar
  • Pasta med päron och salvia
  • Tårta Montserratina.

Här bjuder Lotta på de bästa recepten!

Lökringar_72-73

LÖKRINGAR

(12–18 stycken)

2 större gula lökar

vetemjöl

2 ägg

panko

frityrolja

flingsalt

Beredning: Skala löken och skär i centimetertjocka skivor. Peta isär ringarna från varandra och sortera bort dem som är för små.

Annons

Fyll tre breda skålar, en med mjöl, en med vispat ägg och en med panko. Doppa varje lökring två varv i den ordningen. Det kan lätt bli ganska kladdigt, en kökstång underlättar avsevärt.

Värm under tiden oljan till 180 grader. Sänk försiktigt ner en lökring i taget, så många som får plats utan att det blir trångt. Vänd dem en gång och plocka ur när de fått en jämn brun färg utan att brännas.

Låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och servera med till exempel ketchup och majonnäs med lite lime och chili.

 

Pasta med päron och salvia_126-127

PASTA MED PÄRON OCH SALVIA

(2 portioner)

En kul och oväntad pastasås där de söta päronen gifter sig fantastiskt med salvian. Servera med en generös mängd parmesan för att balansera upp smakerna.

Annons

Smör

2 päron

färsk salvia

1 vitlöksklyfta

200 g pasta

Parmigiano-Reggiano, riven

salt och peppar

Beredning: Värm en stekpanna och klicka i smör att steka i. Kärna ur och skiva päronen i klyftor.

Stek på medelhög värme tillsammans med en näve salviablad tills päronen brynts på båda sidorna. Sänk värmen och lägg i tunt skivad vitlök.

Blanda med pasta kokt och parmesanost. Salta och peppra.

 

tårta montserratina_sid 47

TÅRTA MONTSERRATINA

(12 portioner)

Namnet kommer ifrån Montserrat, ett berg som består av många toppar på olika höjd invid varandra.

1 sockerkaka, ca 20 cm diameter

2 dl vatten

300 g socker

Saften av en apelsin

1 dl Cointreau

5 dl vispgrädde

300 g mörk choklad

200 g osaltat smör

florsocker att pudra med

Beredning: Koka vatten, socker och apelsinsaft till en sockerlag och låt kallna. Tillsätt likören. Lägg sockerkakan på ett galler och häll lagen över så att den suger åt sig. För över kakan till ett fat.

Vispa grädden och spritsa med ett slätt munstycke toppar i olika höjder över kakan. Ställ den i frysen ett par timmar.

Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad till en ganache. Låt chokladen svalna till 31 grader, häll då chokladen över den frusna kakan. Ställ den i kylen en stund före servering.

Pudra tårtan med florsocker.

Läs mer om Lotta Kühlhorn i nya numret av FEMINA. Nummer 7 finns i butik nu!

FOTO GÖRAN SEGEHOLM, FABIAN KÜHLHORN

Annons