Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så håller kryddorna längre

01 dec, 2011 
AvFemina
Annons
skedar-med-kryddor

FÖRVARING

Torra kryddor är oftast förvarade i glasburkar och håller en hög kvalitet. Hållbarheten är dock inte oändlig utan håll ett öga på bäst-före-datum. Förmodligen finns det kryddor som gick ut för åratal sedan i varje hem. Ett tips är att gå igenom kryddhyllan med jämna mellanrum. Inte för att de utgångna kryddorna är direkt skadliga utan mer för att de förlorar sin smak och spänst. Och förvara kryddorna mörkt, torrt och svalt. Då håller de längre.

KRYDDSKAFFERIET VÄXER SNABBT

I dag kan vi välja och vraka mellan exotiska kryddblandningar från hela världen: kaffir limeblad, citrongräs, koriander, olika sorters chili – för att nämna några – och laga de mest spännande maträtter som vi för bara några år sedan knappt kunde drömma om. Och utvecklingen går stadigt framåt.

Annons

DÅ OCH NU

Numera använder vi kryddorna i huvudsak som smaksättare i maten, men längre tillbaka var de mer vanliga inom läkekonsten. Basilika, till exempel, ansågs vara lugnande, saffran kramplösande, kryddpeppar antiseptisk och vitpeppar tog man mot förstoppning.

TORKADE ELLER FÄRSKA

Egentligen spelar det ingen roll om man använder torkade eller färska kryddor. Torra, gröna kryddor är mer koncentrerade än färska. Som regel kan man säga att1tsk torkade motsvarar ca1msk färska.

KRYDDTEKNIK

Torkade gröna kryddor, så kallade medelhavskryddor som till exempel oregano, timjan och basilika, ska man tillsätta mot slutet av tillagningen. Ett annat knep är att krydda två gånger under matlagningen. Krydda lite försiktigt i början och smaka sedan av med lite mer kryddor mot slutet. Bästa sättet att smaksätta kalla såser eller dressingar är att göra det ett par timmar i förväg så att smakerna hinner mogna fram innan serveringen. Sist med inte minst: Smaka dig fram! Kryddor ska man använda med måtta – för mycket skämmer allt.

Annons

ÖVERDOS

Egentligen är alla kryddor lite smågiftiga. Men farliga blir de bara om man överdoserar. I stora doser är kanel, saffran, muskot och bittermandel giftiga. För ett litet barn (eller en hund) räcker det faktiskt med bara 0,25 g saffran för att allvarlig förgiftning kan uppstå. (10 g är dödlig dos för en vuxen.) Det är bland annat därför saffran inte finns i kryddhyllan utan i kassan i våra butiker. En vanlig saffransbulle gör dock absolut ingen skada. Men förvara kryddorna oåtkomliga för de små, läs på förpackningarna och var vaksam. Och ät inte upp kakan om den smakar beskt och konstigt – även om du har lyckan att bli bjuden på hembakat. Alla kan vi ju göra misstag både vid receptskrivning och bakning.

Annons