Kål – få grönsaker väcker så dubbla känslor som just den. Det kan vara den mest moderna du kan laga, precis lika gärna som att den kan ge känslor av kokkonst från farmors tid. En grönsak som passar lika bra på nytänkande Michelin-krogar som i enkel husmanskost.

Kål delar oss också när det gäller tycke och smak. Vissa klarar knappt av tanken på att ha kål hemma medan andra vurmar för kål i alla former.

Att kål har sina fördelar är det inget snack om. Först och främst är det billig mat, du kan ofta få tag i ekologisk vitkål för under femtiolappen per kilo. Dessutom är det en riktig guldgruva hälsomässigt. Kål innehåller få kalorier men är fullpackad med näring. Det är rikt på antioxidanter och vitamin K och C och innehåller massor av nyttiga kostfiber som hjälper din matsmältning. Dessutom finns det forskning som visar att olika kålsorter kan hjälpa till att reglera blodtryck och på det sättet skydda mot hjärtsjukdomar.

Liten och grön eller krispig och röd

Trots dessa fördelar förknippas kål ofta med sladdrig pizzasallad, unken lukt och oönskad gasbildning. Det är dags att ändra på det. Kål är en delikatess som går att tillaga med olika tekniker för att den ska få visa sin fulla potential.

Det finns massor av kålsorter som alla går att använda på olika sätt. Visste du till exempel att broccoli är en sorts kål? Kål finns i alla möjliga färger och former, från den pyttelilla brysselkålen till basvaran vitkål, den fantastiskt vackra savojkålen och den limegröna romanesco som är en hybrid mellan blomkål och broccoli.

Röd, vit, savoy och kina

De fyra kålsorterna vi ska titta närmare på här är vitkål, rödkål, savoykål och kinakål som är lätta att få tag på i din vanliga mataffär och som är mycket användbara.

Den vanliga vitkålen är som ett bra basplagg i garderoben – den passar till det mesta och går att tillaga på massor av sätt. Bladen är stadiga och krispiga och smaken lite pepprig. Strimla ner i en sallad, gör en coleslaw eller lägg på grillen.

Rödkålen är mindre än vitkålen och har en vackert magenta-rosa färg. Många av oss förknippar rödkål med julen, men tack vare att den har så stadiga blad fungerar den lika bra att rosta, pickla eller brässera.

Savojkålen är kanske världens vackraste kålsort med sina mörkt gröna, nätmönstrade blad. Bladen har en lite mildare smak än många andra kål och är perfekta att göra fyllda rullar av eller att använda istället för tortillias när du äter tacos.

Den avlånga kinakålen känns lite som sallad, bladen är krispigare och inte lika stadiga som till exempel vitkålen. Ska du göra egen kimchi är det kinakål du ska köpa och finstrimlad kinakål är också gott att woka.

Grillad kål

Skiva kålen i tjocka skivor och lägg på grillen. Smaken blir mild och bladen mjuka samtidigt som du får en god rökigt grillad smak. Låt stammen sitta kvar så att bladen håller ihop, den kan du skära bort när du äter kålen.

Passar bäst med vitkål eller rödkål.

Rosta i ugn

Med hjälp av lite olivolja, salt, peppar och värmen från ugnen lagar du lätt en god och hälsosam sidorätt som du kan smaksätta efter din egen lust. Testa chiliflakes och vitlök eller parmesan och valnötter.

Passar bäst med kinakål och savoykål.

Fermentera

Att göra hemgjord surkål eller kimchi är ett enkelt sätt att ge maten extra sting och ge magen ett gott tillskott av mjölksyrebakterier.

Passar bäst med kinakål.

Bräserad kål

När man bräsera låter man den brynta råvaran puttra i lite vätska under lock. För att ge kålen extra mycket smak kan du kombinera med bacon eller vinäger.

Passar bäst med rödkål.

Fyll kålen

Fylld kål kan innebära mer än bara kåldolmar fyllda med köttfärs. Du kan göra dumplings med kål, vårrullar eller fyllda kålblad med texmex-doftande blandningar. Då kan du använda kålbladet som en kalorisnål wrap.

Passar bäst med savoykål.

Stek den

När du tvekar, stek. Du kan strimla vilken kålsort som helst fint och steka al dente och krydda efter eget huvud. Det funkar till de flesta rätter som en varm sallad eller ett tillbehör istället för ris, pasta eller potatis.

Passar bäst med alla kålsorter.

Foto: TT

Artikelinspiration: Huffington Post

 

Läs mer:

Så grillar vi sommar – mer vego och girl power

Kan barn vara veganer? Dietisten ger svar på tal

Kommer veganerna att överleva oss alla?

 

Mer läsning

Femina