Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så rengör du grillgallret – fyra effektiva tips

16 apr, 2021 
AvAnna Larsson
FotografTT
Rengöring grillgaller
Nu nalkas snart varma sommarkvällar och grillsäsong. Vad passar inte bättre då än några tips på hur du rengör gallret på din grill? Här är fyra effektiva tips.
Annons
Husmorsknepet: Så rengör du mikron med citronBrand logo
Husmorsknepet: Så rengör du mikron med citron

Nu är det snart dags att ta fram grillen och för att vara väl förberedd för säsongens alla grillkvällar kan det vara bra att veta hur man går till väga för att rengöra grillgallret. Det finns både enkla och effektiva knep, där du inte behöver fler saker än det du redan har hemma.

Rengör gallret med en grillborste

Det kanske mest vanliga och mest effektiva sättet är att använda en grillborste gjord av rostfritt stål eller mässing. Har du en grill med gjutjärnsgaller ska du däremot använda en mjuk borste och eftersom att grillborsten fäller hår så kan det vara bra att byta ut den inför varje säsong. Kom ihåg att torska av gallret med en trasa för användning, så att det inte blir kvar några strån från borsten inför grillningen.

Använd såpa och ugn

Börja med att smörja in grillgallret och lägg sedan in det i din köksugn. Värm upp ugnen till 100 grader och stäng sedan av och låt ugnen svalna. När du tagit ut grillgallret så kommer det gå smidigt och enkelt att bara diska av.

Bränn bort smutsen

Istället för att göra rent gallret direkt efter grillningen, så kan du bränna sönder smutsen. Lägg gallret på grillen när den är riktigt varm och smutsen kommer att försvinna av värmen. Skrapa sen rent gallret med en stålborste.

Förebygg gallret med olja

Oljar du in ditt grillgaller med matolja både före och efter användning så kommer maten att släppa lättare, men också se till att du slipper rost.

Källa: Leva & bo

Annons