Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så smakar glöggarna, glassarna och godiset vintern 2019

24 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Hela året går man på sparlåga och väntar på att hösten och vinterns nyheter ska lanseras. Glöggar, choklad, spännande glassar och andra godisar rullar in på löpande band. Och vi har så klart smakat och bedömt.
Annons

Hösten och vintern är riktiga högtider för dig som gillar godsaker som går att äta och dricka. Det här hänger ihop med att det kommer väldigt många nyheter just inför vintern och nyhetsflödet kulminerar till jul. Vi har sammanställt en lista med nyheterna och resultaten från våra smaktester. Listan kommer att fyllas på under hela vintern.

Ätbara nyheter hösten och vintern 2019

Cloetta – Juleskum polka

Cloettas juleskum 2019

Ny jul – nya skumtomtar. Efter senaste årens lyckade smaksättningar av det populära julskummet i form av kola, clementin, lingon, knäck och pepparkaka har man nu lanserat polkatomten. Men vänta nu, har det inte varit polkasmak på tomtarna tidigare? Jo, den riktiga skumtomtekonnässören minns 2011 års polkatomtar och nu är det alltså dags igen. Beslutet om smaken har fattats efter en omröstning och undra på att polka vann! Det är en frisk och härlig tomte, lika härligt fluffiga som originalet. En hit alltså.

Annons

Göteborgskex – Chokladdoppade pepparkakskulor

Chokladdoppade pepparkakskulor från Göteborgskex.

Choklad och pepparkaka – en kombination som inte gärna kan bli misslyckad! Och det blir den inte heller i det här fallet. Knapriga pepparkakskulor som är generöst doppade i choklad är en utmärkt julig liten munsbit till kaffet. Någon i smakpanelen tyckte att det var för mycket choklad på kulorna medan andra i panelen hävdade att det inte finns något som heter ”för mycket choklad”. Julets fikabord har fått ett självklart tillskott!

Annas pepparkakor – pepparkaksglass

Annas pepparkaksglass

Visst är det pepparkaka! Glassen är krämig och känns som en glass av hög kvalitet och inte upppumpad med luft som många glassar är. Förpackningen på en liter väger hela 900 gram, så det vittnar om hög densitet, vilket största delen av smakpanelen gillar.

Annons

Pepparkakssmaken är tydlig, men inte för stark, utan mild och precis lagom. Och bitarna! Glassen är generöst berikad med bitar av pepparkakor och vissa av dem har mjuknat så att de smakar som pepparkaksdeg. Det är underbart gott och gör att glassen känns lyxig.

3 vänner – Pepparkaka

3 vänner pepparkakeglass

Glassen är smakrik och precis lagom kryddig. Smakpanelen är lyckliga över att glassen innehåller både deg och kakbitar, just degbitar var något som saknades i Annas pepparkaksglass. Om du älskar glass och pepparkakor kommer du inte att ha någonting att anmärka på! Det skulle i så fall vara priset som är rätt högt, men smakar det så kostar det. Och glutenfri är den också, för den som behöver det.

Annons

Annas pepparkaka – Citron och ingefära

Annas pepparkakor med citron och ingefära.

Varje år kommer Annas pepparkaka med en ny smakvariant. I år var smaken citron och ingefära. Nu finns ju ingefära redan i pepparkakor, så den smaken var inte så framträdande. Citronen bryter däremot av fint och blir ett fräscht inslag bland de tyngre julsmakerna. Någon i smakpanelen tyckte att det blev för mycket zest, medan en annan i smakpanelen var glad just över den fräscha zestsmaken.

Marabou – pepparkaka

Marabou pepparkaka

Knapriga pepparkaksbitar i den vanliga mjölkchokladen från Marabou – går det att misslyckas? Nej, så klart inte. Det här är förstås väldigt gott och det är väl tilltaget med pepparkakssmulor. Ett finfint tillskott till efterättsbordet på julmiddagen.

Annons

Triumf – Turkisk peppar-glass

Turkisk peppar-glass

Ingen är besviken. Den skiljer sig verkligen från annan lakritsglass eftersom den faktiskt smakar saltlakrits! Och mycket! Det är helt underbart att de inte har sparat på de knapriga bitarna av Turkisk peppar. En minst sagt glad överraskning är att det blir starkt i halsen av den starka lakritssåsen, precis som när man föräter sig på glassens godissyskon. Gillar man Turkisk peppar, då älskar man den här glassen. Om du inte gillar Turkisk peppar, då kan du med fördel hålla dig på armlängds avstånd.

Dumle – Caramel Cranberry

Dumle tranbär

För den riktiga Dumle-älskaren kan den här kolan med en lätt smak av tranbär vara en trevlig omväxling, men de flesta går nog ändå tillbaka till originalet. Kolan är god, det är inget snack, om man gillar när man blandar choklad och frukt. Kolan får en frisk touch av tranbär, men smakar ändå ganska mycket som en vanlig Dumle.

Annons

OLW – Snowballz

OLW Snowballz

Oj. Så. Gott. Den lite bleka färgen är nog tänkt att göra att de ska se mer ut som snöbollar än ostbollar, men helt vita är de ju inte, vilket känns fräscht. Bollarna har en tydlig sourcream-smak, så för dig som gillar det är det här en fullträff. Bollarna har samma goda, lite fasta, konstistens som de vanliga ostbollarna. Det här kan komma att bli ett ofta förekommande snacks i vinter.

Sia – Tomteglass marsipangris

Sia tomteglass

Det är med viss skepsis vi öppnar glassförpackningen. Glass med marsipansmak – ska det vara nåt det? Vissa har skräckvisioner om en sötsliskig och sockrig skapelse, men de som har tänkt så får tänka om. Det här är en höjdare om man gillar marsipan. En nästan enig smakpanel tar gladeligen mer av glassen som har en tydlig marsipansmak och är kryddad med små knapriga mörka chokladbitar. Precis lagom söt och härligt krämig. En god efterrätt till julbordet.

Annons

Twix – Ginger cookie

Twix Ginger cookie

Kola, kex och choklad. Ja, ni vet vad en Twix innehåller. Och nu har man julat till den lite extra med smak av pepparkaka. Smakpanelen hugger glatt in och aromen av pepparkaka är tydlig. Tyvärr är smaken av pepparkaka inte alls lika tydlig. Man hade gärna fått vräka på med mer, eller till och met bytt ut hela kekxet till pepparkaka. Nu är det mer som en vanlig Twix med en aning av pepparkakssmak. Men det är ju gott!

Drickbara nyheter hösten och vintern 2019

St Eriks bryggeri – Saffranscider

Saffrancider från St Eriks bryggeri

Den knallgula drycken både smakar och doftar mycket tydligt av saffran. Den har en nästan lite smörig smak och är inte särskilt stark, tvärtom, trots sina 4,5 procent alkohol smakar den nästan mer som en läsk. Flera i smakpanelen började drömma om att blanda drinkar på saffrancidern, för det vore en riktig succé på julfesten!

Annons

Swedish Tonic – Gin och tonic-glögg

Gin och tonic-glögg

Smakpanelen består både av glöggfantaster som gärna vill dricka sin glögg söt och röd och av drinkälskare som hellre tar en GT än en kopp glögg. Och mellan de två grupperna ser vi också en delning i smaktestet. Glöggälskarna tycker att GT-glöggen känns lite platt, att den runda och fylliga vinsmaken saknas. Däremot finns de klassiska julkryddorna där.

Drinkälskarna å sin sida är lyckliga och sörplar girigt i sig sin tilldelning och säger att de skulle vara glada om det här serverades på glöggkalas istället för glögg.

Tonicens beska är tydlig och GT-glöggen är inte särskilt söt. Inte heller smakar den särskilt mycket alkohol, trots att den ändå innehåller 12 procent alkohol. Den finns också i en variant med 2,2 procent alkohol.

Annons

Blossa – Aloha 2019

Blossa glögg 2019

Blossas årgångsglögg 2019 har en ljusrosa färg och smakar tydligt fruktigt av passionsfrukt. Den har nästan en liten ton av grapefrukt i eftersmaken. Smakpanelen hade svårt att känna kokos eller kaffe. Den doftar och smakar mycket tydligt av glögg. När man värmer den försvinner en del av sötman, men den är fortfarande fruktig. Smakerna framträder också tydligare när glöggen är varm.

Blossa – Sparkling & Spices

Blossa Sparkling & spices

Den här mousserande glöggen, eller glubblet, är väldigt god. Den är inte så söt som man kunde befara, utan har en friskhet som gör att den känns mer som ett bubbel än en glögg. Doften är däremot tydligt julig. Kan det vara så att Blossa har skapat en perfekt fördrink till julfesten? Ja, så kan det vara.

Annons

Glöet Sparkling Glögg

Glöet sparkling glögg

Förra året kom den röda varianten och i år får den sällskap av en vit variant. Den vita varianten är helt enkelt ett spanskt mousserande vitt vin som är smaksatt med klassiska glöggkryddor som ingefära, kryddnejlika, kardemumma, kanel och citrus. Dessutom har vinet en touch av bakat äpple.

Blossa + Arket – Ekologisk glögg

Arket och Blossa har gjort en glöggflaska ihop.

Egentligen är hela grejen här flaskan, eller till och med etiketten. Innehållet är Blossas alkoholfria och ekologiska glögg och den smakar precis som den ska och som man förväntar sig att den ska göra. Flaskan däremot är mer unik med sin etikett med en illustration av Ilon Wikland, illustratören som har gett oss bilderna till många klassiska Astrid Lindgren-böcker som Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio. Den är så ljuvligt julig att man genast vill ha en flaska på sitt julbord. Flaskan har tagits fram tillsammans med klädbutiken Arket och serveras i deras kaféer och säljs i butikerna från och med 14 november.

Annons

Apotekarnes – Bryggarmust

Apotekarnes bryggarmust

Du känner förmodligen minst en person som häller lite julöl i musten och då kan du hälsa dem att de kan lägga ner det där hemmablandandet nu. Klassiska musttillverkaren Apotekarnes har nämligen blandat ner en fjärdedel julöl i musten, tappat upp skapelsen på flaska och kallar den Bryggarmust. Precis som det låter är det en mindre söt och lite vuxnare must. Men inte hur vuxen som helst, för den innehåller ingen alkohol.

Coca Cola – Cinnamon

Coca cola cinnamon

Vissa i smakpanelen var skeptiska när vi skruvade av korkarna inför smaktestet. Men de som var rädda att det skulle smaka mycket kanel kunde andas ut. Det här är som en vanlig Coca Cola Zero, men med lite kanel i aromen. En liten touch av kanel som gör Coca Cola Cinnamon till ett perfekt alternativ till julmaten för den som inte gillar julmust men ändå vill ha julfeeling i glaset.

 

Läs mer:

Annons