Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så väljer du rätt potatissort

28 aug, 2010 
AvFemina
Annons
skördade potatis

ASTERIX

En populär och fast potatis med rött skal som man faktiskt kan använda till det mesta. Utmärkt råstekt och till gratänger och klyftpotatis.

KING EDWARD

En av våra vanligaste och mest älskade potatisar som känns igen på det lite rödflammiga skalet. En mjölig, mycket god potatis som lätt kokar sönder. Så var noga med koktiden. Perfekt när du ska göra mos.

MANDELPOTATIS

Mandelpotatisen är ofta droppformad och lite böjd. Ett måste på surströmmingsfesten! Pröva att göra mos på mandelpotatis. Skala och koka, men var noga med koktiden. Kokar den sönder drar den åt sig för mycket av vattnet och blir svår att göra mos av. Annars är det bäst att koka den med skalet på. Pröva den också som ugnsbakade potatishalvor.

Annons

CHERIE

Cherie är en riktig delikatesspotatis. Fast och söt i smaken. Ät den gärna med skalet på. Dess vackra färg gör att den passar utmärkt i sallader. Men även jättegod att steka eller koka.

BINTJE

En fast, smakrik potatis som med fördel kan användas till råstekning, gratänger, pommes med mera. Förr var den en av Sveriges mest vanliga potatissorter.

SPARRISPOTATIS

En lite lyxig potatissort med fast konsistens som har börjat leta sig in på potatis hyllan. Jättegod kokt och passar bra till bland annat köttgrytan. Tips! Pröva att smörsvänga den, det vill säga vända den i en klick smör precis när den är nykokt.

AMANDINE

En fransk potatissort som numera odlas i Sverige. Den är en fast delikatesspotatis med färskpotatiskaraktär. Passar att kokas, råstekas, till potatissallad, klyftpotatis och att bakas i ugnen.

RATTE

En fransk, fast delikatesspotatis med smörig och fyllig smak. Perfekt att koka, steka eller att rosta i ugn. Passar även utmärkt i sallader av olika slag. Den har ett tunt skal, så den kan med fördel ätas med skalet på.

Annons

RÄTT SORT

Det finns en mängd svenska potatissorter med olika utseende, storlek och egenskaper. Hur du använder potatisen i matlagningen begränsas egentligen bara av din egen fantasi. Men det kan vara bra att känna till att en mjölig sort passar bäst till mos och att ugnsbaka, medan en fast sort passar bättre att till exempel råsteka.

FÖRVARING

Med rätt hantering och förvaring håller potatisen sig länge. Tyvärr kan jag tycka att livsmedelsbutikerna har dålig koll på potatisens kvalitet. Så var vaksamma. Potatis ska förvaras svalt, luftigt och mörkt. Kan man inte lagra potatisen själv på ett bra sätt, finns det ingen an ledning att köpa på sig större kvantiteter. Då är det bättre att bara köpa vad som går åt på en vecka och förvara i kylen.

EXTRA KOLL PÅ PÅSARNA

Sorter som ligger i påsar, ofta lite uddasorter, ska du kontrollera extra noga. Omsättningen är inte så stor och ibland verkar inte personalen ha så stor koll på om innehållet är friskt.

EN BRA POTATIS…

…ska inte ha fläckar på skalet, inte vara grönfärgad och inte ha börjat få groddar. Den ska vara fast och hård – absolut inte kännas mjuk – och relativt ren.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons