Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så väljer du rätt stekpanna

22 jan, 2009 
AvFemina
Annons
Stekpannor i tre olika storlekar
Så väljer du rätt stekpanna

TUNG ELLER LÄTT

En tung panna är av förklarliga skäl svårare att hantera om krafterna tryter. Men fördelen med en tyngre stekpanna är att den fördelar värmen jämnare.

TUNN ELLER TJOCK

Tunna stekpannor slår sig och vrider sig lätt. De måste helt enkelt hanteras varsamt. Har man en tunn panna är det extra viktigt att inte låta den bli överhettad och den får absolut inte spolas i kallt vatten när den är het.

DISKA RÄTT

Vänta alltid med att diska stekpannan tills den har svalnat. Diska i hett vatten, eventuellt med lite diskmedel och diskborste. Obs! Använd aldrig diskmedel i en gjutjärnspanna. Torka av med hushållspapper. Alla nya pannor ska diskas och oljas in med ett tunt lager olja (ej olivolja) före användning. Torka bort oljan med hushållspapper och sedan är pannan klar att användas.

Annons

GJUTJÄRN ELLER TEFLON

En stekpanna i gjutjärn kan vara hela livet om man sköter den rätt. I början ska den visserligen först stekas in och sedan oljas in efter varje användning, helst medan den fortfarande är lite varm. Ett visst pyssel alltså, men när den väl är ”instekt” räcker det oftast med att diska av den i hett vatten och sedan torka av den noga. Gjutjärnspannor ska givetvis inte diskas i diskmaskin.

Teflonbelagda stekpannor behöver inte stekas in men slits ut efter ett tag. Ett sätt att öka livslängden är att bara använda redskap av plast eller trä. En panna i aluminium eller rostfritt ska givetvis ha en teflonbeläggning.

VÅRDA GJUTJÄRN

En ny gjutjärnspanna ska penslas gene röst med neutral matolja och sedan stå på svag värme under längre tid – helst i flera omgångar. Vidbrända matrester kan slipas bort med salt och

hushållspapper.

VILKEN SPIS HAR DU?

Alla stekpannor fungerar inte på induktionshäll, till exempel inte pannor i aluminium, glas och vissa rostfria. Har du en gasspis är pannor i gjutjärn och rostfritt att föredra.

ALLMÄNNA TIPS

● Oavsett typ av stekpanna ska den vara tillverkad i kraftigt material.

● Se till så att pannan står plant mot plattan så fördelas värmen jämnare.

● Undvik stekpannor med handtag av plast eller trä. Det är alltid en klar fördel om stekpannan går att ställa in i ugnen utan att den tar skada.

● Använd smör eller olja att steka i. Inga lightprodukter.

Annons