Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sabrera en champagneflaska – guide steg för steg

28 dec, 2016 
AvFemina
Att sabrera en champagneflaska handlar inte om styrka, och det är lättare än det ser ut. Du måste bara lära dig grunderna, och ha några säkerhetstips i bakhuvudet.
Annons

Att kunna sabrera en champagneflaska framför sina gäster är ett härligt trick för att höja feststämningen. Har du ingen tvättäkta champagnesabel hemma fungerar en brödkniv lika bra. Då använder du knivens rygg istället för det vassa egget.

Så här gör du för att sabrera en champagneflaska:

1. Ta varsamt bort aluminiumhölstret från korken.

2. Leta efter en av de två lodräta linjer som visar var flaskan har förslutits. Under flaskans krage, längs linjen, är flaskans svagaste punkt. Det är där du ska träffa.

3. Placera en linneservett runt flaskan eller trä på dig en handske. Håll flaskan i ena handen och luta den 45 grader.

4. Dra sabeln eller kniven snabbt längs flaskhalsen mot flaskkragen.

5. Servera dina gäster! Trycket i drycken är så högt att eventuella glasrester skjuts undan. Det finns därför ingen anledning att oroa sig för att få i sig glas.

Obs! Du ska inte slå av korken, utan nyttja trycket i flaskan och flaskans svaga punkt. Det är inte styrkan som är avgörande, utan vart på flaskan du träffar.

Tänk på detta innan du sabrerar:

  • Välj en plats där du lätt ser och kan plocka upp korken och eventuella glasbitar från glasflaskan.
  • Kyl flaskan rejält. Gärna upp och ner i en hink med isvatten så att flaskhalsen blir rejält kall. En kyld flaska minskar risken för små glassplitter.
  • Hantera flaskan varsamt. Precis som med all kolsyrad dryck kan hastiga rörelser utlösa tryck.
  • En handske eller en linneservett är bra att ha om du vill undvika risken att skära dig.
  • Om du har försökt flera gånger utan att lyckas är det bättre att öppna flaskan traditionellt och öva sabrering på en ny. Den gamla flaskan kan nämligen ha blivit skör och riskerar att explodera om du väl lyckas med sabreringen.

Av: Thowe Wagner Larsson

Foto: Shutterstock

Gilla oss på Facebook för fler härliga tips

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons