Vegotrenden är fortsatt stark i Sverige och till sommaren är det många som kommer grilla halloumi i stället för kött. Men de som gör det i tron om att de håller en strikt lakto ovo-kost bör vara uppmärksamma – en del halloumi innehåller nämligen löpe som kommer från kalvmagar.

Läs även: 6 saker du trodde var veganska – som ofta inte är det

En undersökning som Skånes Fria Tidning gjorde 2012 visade att 90 procent av all svensktillverkad ost innehöll löpe. Vissa typer innehåller det oftare än andra, som till exempel parmesanost, och vissa innehåller det sällan, som exempelvis fetaost. Vi tittade närmre på halloumiost, som är en stor favorit på sommaren.

Här är sorterna du kan – och inte kan – äta med gott samvete om du är lakto ovo-vegetarian.

1. Coop halloumi

Utan kalvmage

2. Filos halloumi

Med kalvmage

3. Fontana halloumi

Utan kalvmage

4. Fontana halloumiburgare

Utan kalvmage

5. Garant halloumi

Utan kalvmage

6. Halsspira hallo-get

Med kalvmage

7. Zeta halloumi

Utan kalvmage

8. Zeta halloumiburgare

Utan kalvmage

9. Ica halloumi

Utan kalvmage

10. Gazi halloumi

Med kalvmage

11. Max halloumiburgare (Fontana)

Utan kalvmage

12. Eridanous halloumi

Utan kalvmage

13. Ica grillost

Utan kalvmage

Löpe framställs vanligtvis genom att 2-3 veckor gamla kalvar slaktas. Deras fjärde mage, kallad löpmagen, tas ut och djupfryses. Därefter mals de och bearbetas för att få loss enzymen löpe som är nödvändig i framställningen av många olika ostsorter. En mage räcker till cirka 300 kilo ost.

Det går dock att byta ut löpe mot vegetabiliska alternativ. Då står det oftast ystenzym, mjölkkoagulerande enzym eller mikrobiellt löpe på innehållsförteckningen. Ofta har de även en symbol med texten ”Suitable for vegetarians”.

Läs även:

Rapsfrön kan ge ny vegansk färs – med mer protein än kött

5 vegetariska burgare – sommarens bästa grillrecept!

8 enkla vegetariska recept