Sesamanka teriyaki

  • AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Sesamanka teriyaki
Sesamanka teriyaki

(4 personer)
600 g ankbröst

salt och peppar

1 tsk sesamolja

1 msk rapsolja + lite till palsternackan

2 msk sesamfrön

1 rödlök

1/2 dl ättiksprit, 12 %

1 dl strösocker

11/2 dl vatten

400 g palsternacka

ca 1 dl teriyakisås, finns på flaska

Beredning: Skär 5–8 snitt i skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra. Hetta upp oljorna i en stekpanna och stek brösten med skinnsidan ner på hög värme tills den blir knaprig. Strö sesamfrön över och efterstek i 150° varm ugn tills innertemperaturen visar ca 57° för rosa kött, ca 20 min. Ta ut och låt vila.

Skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i lökskivorna och dra kastrullen från värmen.

Skala och skiva palsternackorna tunt. Stek dem mjuka i lite rapsolja, salta och peppra. Lägg upp palsternackorna på varma tallrikar, skiva ankan och lägg den ovanpå. Toppa med löken och servera med teriyakisås.

Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.