Skandinavien dominerade stort i årets upplaga av Bocuse d’Or som i vardagligt tal brukar kallas kock-VM. Danmark knep guldmedaljen och Norska laget fick brons, men Sverige tog en hedersfylld silvermedalj.

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand, kandidat i det svenska laget, i ett pressmeddelande.

Han coachades av kändiskocken Tommy Myllymäki och andrecoach Albin Edberg och hade sin commis – assistent – Gustav Leonhardt vid sin sida under tävlingen som gick av stapeln i franska Lyon.

Nobelpriset som inspirationskälla

Sebastian Gibrand, som till vardags jobbar som konsult, skapade rätter som på olika sätt hyllade Nobelpriset och Nobelpristagare genom historien.

De två rätterna som till slut gav svenska laget silvermedaljen var inget man slänger ihop hemma en trött vardagskväll, utan som vanligt i Bocuse d’Or-sammanhang var de något över det vanliga.

Svenska chartreusen från Bocuse d'Or 2019.

Vad sägs till exempel om Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin.

Svenska tallrikspresentationen från Bocuse d'Or 2019

Eller den andra rätten: ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.

Det tog drygt fem och en halv timme att sno ihop de två rätterna. Sedan bedömde juryn allt från smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är trots alla kriterier alltid den godaste maten som vinner.

Det danska laget, som knep guldet, hade Flora Danica som sitt tema. Det är ett stort uppslagsverk med danska blommor och växter och det syntes i deras rätter som innehöll bland annat enbär och vild timjan.

Foto: Emil Andersson för Gastronomi Sverige

Läs mer:

Köksknepen alla hemmakockar bör känna till

7 goda recept med torsk – till vardag och fest

Mest läst