köttfärslimpa
köttfärslimpa

1 TIM OCH 15 MIN

(4 personer)
500 g blandfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 dl soltorkade tomater, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl tomatjuice
salt och peppar
1 kula mozzarella
1 paket bacon
4–5 små färska rosmarinkvistar

Till servering:

kokt potatis och några krispiga grönsaker

Beredning: Blanda ägg, ströbröd, senap, tomater, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke. Tillsätt färsen och blanda väl. Salta och peppra.

Lägg hälften av färsen i en smord brödform. Riv mozzarellan och fördela den ovanpå. Fyll på med resten av färsen. Lägg baconet över och tryck ner det vid kanterna. Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet. Ställ in 175° varm ugn och baka i ca 45 min. Innertemperaturen ska visa ca 72° när köttfärslimpan är klar.

Servera i skivor tillsammans med kokt potatis, några krispiga grönsaker, stekskyn eller sås.

Tips!

Det bildas mycket sky runt limpan under tillagningen. Den är god som den är men fantastisk om man vill göra en härlig gräddsås. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt

2 dl grädde. Koka upp och red av såsen med 1 tsk maizena utrörd i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar. Klart!

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO DAVID BACK

Mest läst