person i ett kök som lagar mat

SEJFILÉ I FOLIE MED ROTFRUTKER

(2 personer)
400 g djupfryst sejfilé

1 ask cocktailtomater

1 purjolök

salt och peppar

olivolja

1 morot

1 palsternacka

1 bit selleri (ca 100 g)

1 bit kålrot (ca 100 g)

4 medelstora potatisar
Till garnering:
gärna lite dill eller annan färsk ört

Beredning: Lägg fisken på folien. Dela tomaterna. Skär purjon i fina skivor. Fördela tomathalvor och purjo på fisken. Salta och peppra och slå på 2–3 msk olivolja. Vik ihop folien till ett tättslutande paket. Skala och skär rotfrukterna i cm stora bitar. Lägg i ugnsform och ringla en skvätt olivolja över. Salta och peppra och blanda. Ställ foliepaketet ovanpå grönsakerna och sätt in allt i 150° varm ugn och baka i ca 20 min. Öppna paketet lite och pröva med sticka om fisken är klar. Lägg upp på tallrikar och garnera med lite dill.

GRÖN ÄRTSOPPA MED ROSTADE NÖTTER OCH PARMESAN

(2 personer)
1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

smör

3 dl grönsaksbuljong

1 paket frysta gröna ärter

1 dl crème fraiche (kokbar lättvariant går utmärkt)

2 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

1⁄2 dl grovhackade valnötter

1⁄2 dl pinjenötter

2 msk finriven parmesan

Beredning: Fräs lök och vitlök blank och genomskinlig i lite smör. Slå på buljongen och låt koka upp. Tillsätt hälften av ärterna, låt koka upp och vänd ner crème fraichen. Mixa soppan slät i mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen, smaka av med vinäger, salt och peppar. Tillsätt resterande ärter och låt allt bli varmt. Rosta nötterna snabbt i het stekpanna tillsammans med lite salt. Arrangera i djup tallrik och slå över soppan. Toppa med den rivna parmesanen.

FLÄSKFILÉ DIJON MED RATATOUILLE

(2 personer)
300 g fläskfilé

salt och peppar

olivolja

dijonsenap ”provençale”

1 aubergine

1 zucchini

1 röd och 1 gul paprika

1 rödlök

1 vitlöksklyfta
Till servering:

nykokt pasta

Beredning: Salta, peppra och bryn fläskfilén runtom i lite olivolja. Stryk på rikligt med dijonsenap. Obs! Detta kan med fördel göras dagen innan så möras köttet av senapen under natten. Skär aubergine, zucchini och paprika i ca 2 cmstora bitar. Salta och peppra. Grovhacka rödlök och vitlök och blanda med resten av grönsakerna med lite olivolja. Lägg över i en ugnssäker form. Placera fläskfilén ovanpå och ställ in i 150° varm ugn. Stek i 10–15 min. Ta ut ur ugnen och låt köttet vila ca 5 min innan det skärs upp i bitar. Servera tillsammans med grönsakerna och pasta.

RYSK TSATSIKI MED BLINIER

(2 personer)

4 saltgurkor

2 dl gräddfil

3 msk flytande honung

grovmalen svartpeppar

Till servering:

1 paket färdiga blinier

Beredning: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet (skär ev upp några skivor till garnityr). Blanda rivet med gräddfil och honung, smaka av med lite grovmalen svartpeppar. Tillaga blinierna enligt paketets anvisningar och servera tillsammans med såsen.

DILLRISOTTO MED RÖKT LAX

(2 personer)
1 1⁄2 dl arborioris
olivolja
3 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
1⁄2 dl finhackad dill
6 skivor rökt lax

Beredning: Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det bli genomvarmt och glansigt. Häll på en liten skvätt av buljongen och låt det sakta koka in under omrörning. Upprepa tills buljongen är slut och riset är krämigt men fortfarande har en liten kärna kvar i mitten. Dra bort från värmen och rör ner smör och ost. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner det mesta av dillen. Fördela på tallrikar och toppa med den rökta laxen. Garnera med resten av dillen och gärna lite mer parmesan.

FALUKORV MED ”MACARONI & CHEESE”

(2 personer)
1 falukorv på 400 g, gärna en lättare variant typ middagskorv
150 g fullkornsmakaroner
11⁄2 dl mjölk
2 msk maizena utrört i lite vatten
salt och peppar
ca 1⁄2 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1 paket fryst grönsaksblandning
Till garnering:

några färska basilikablad

Beredning: Koka makaronerna i lättsaltat vatten. Koka under tiden upp mjölken, tillsätt maizenan utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt crème fraichen till önskad konsistens. Vänd ner osten så att den smälter. Smaka av, tillsätt de kokta

makaronerna och grönsakerna. Låt allt bli varmt. Stek korven. Lägg upp på tallrikar och garnera.

INDISK PIZZA

(2 personer)
2 naanbröd, brukar finnas i hyllan med asiatiska livsmedel
1 flaska indisk tandoori glaze
1 bit mozzarella à 125 g
300 g kycklingbröst, finstrimlat
smör eller olja till stekning
2 tsk curry
1 tsk strösocker, salt och peppar
1 påse rucolasallad

mangosalsa, se recept nedan

Beredning: Bred ett rejält lager tandoori glaze på bröden. Fördela mozza rellan i tunna skivor över och grädda i 200° varm ugn i 7–10 min. Stek under tiden kycklingstrimlorna i lite smör eller olja. Pudra över curry och socker och stek i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Fördela kycklingen på pizzan och toppa med rucola och mangosalsa.

MANGOSALSA
1 mogen mango
1 rödlök
1 röd chilifrukt, saft av 1 lime
1 msk neutral olja
salt och peppar
ev lite flytande honung

Beredning: Skala och skär mangon i cm-stora bitar. Enklast är att först skära bort fruktköttet från kärnan och skära det i båtar och sedan skära bort skalet. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mango, lök och chili i en liten skål. Tillsätt limesaft och olja. Smaka av med salt, peppar och ev lite honung.