Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sommar i en skål – 4 goda soppor

14 jun, 2021 
AvAshley Hoar
FotografNora Tysklind
Vit grönsakssoppa och dillolja, Tomatsoppa med kokosmjölk och Frukostsoppa – goda sommarsoppor
Vem har sagt att soppan måste vara höstig? Med utgångspunkt i fräscha grönsaker bjuder vi på läckra sommarsoppor och nya, spännande tillbehör.
Annons
5 smoothies som tar dig genom dagenBrand logo
5 smoothies som tar dig genom dagen
Tomatsoppa med kokosmjölk
Först ut, en tomatsoppa men med asiatisk tvist.

Tomatsoppa med kokosmjölk

(4 personer)

10–12 stora kvisttomater

1 msk kokosolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

½ röd chili

ca 1 tsk färsk ingefära

3 msk röd currypasta

1 tsk honung

2 dl vatten

1 burk kokosmjölk

½ lime, saften

salt

Tips!

Kokosmjölken gör soppan krämig och håller den mjölkfri.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta tomaterna på en plåt i 30 minuter. Låt svalna en stund och hacka under tiden schalottenlök, vitlök, chili och ingefära. När tomaterna svalnat lite kan du ta loss skalet.

2. Värm kokosolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk tillsammans med chilin och ingefäran. Tillsätt sedan tomaterna, currypastan och honungen och fräs i någon minut till. Tillsätt vatten och låt koka i 15 minuter.

Annons

3. Mixa soppan slät med en stavmixer och rör sedan i kokosmjölk och lime-juice. Smaka av med salt. Servera med koriander- och jordnötspesto.

Koriander- och jordnötspesto

1 dl jordnötter

1 tsk ingefära

1 kruka koriander

1 vitlöksklyfta

1 tsk honung

2 msk sesamolja

1 lime, saft och skal

½ röd chili

1–2 msk vatten

salt

Gör så här:

1. Rosta jordnötterna i en stekpanna i 5 minuter tills de börjat släppa ut oljor.

2. Hacka ingefäran och lägg den i en matberedare tillsammans med jordnötterna, koriander, vitlök, honung, sesamolja, limesaft och limeskal samt den grovhackade chilin. Mixa till en pesto och tillsätt långsamt vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.

Frukostsoppa
Soppa till frukost är ett bra sätt att starta dagen. Den hemgjorda kycklingbuljongen innehåller många mineraler och alla viktiga aminosyror.

Frukostsoppa

(2 personer)

6 dl hemgjord kycklingbuljong

4 dl hackad spenat, kål eller andra gröna blad

2 löskokta ägg

Annons

Tillbehör:

quinoa eller ris

picklad rödlök

skivad avokado

kimchi eller surkål

färska kryddor, t ex koriander, persilja, dill

chili flakes

sesamfrön

Gör så här:

1. Värm buljongen i en kastrull tills den sjuder. Lägg de tillbehör du valt i en skål, till exempel hackad spenat eller kål, avokado, quinoa och färska kryddor.

2. Häll över den varma buljongen. Toppa soppan med ett kokt, delat ägg.

Egen kycklingbuljong

(räcker till 6 portioner soppa men går att använda till annat också)

benresterna av en hel grillad kyckling, helst ekologisk (köttet borttaget)

1 gul lök, klyftad

4 vitlöksklyftor, delade

½ dl äppelcidervinäger

1 tsk havssalt

1½–2 l vatten

ev färska kryddor

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och koka på låg värme i 6–24 timmar, beroende på hur mycket tid du har och hur stark du vill att buljongen ska bli.

2. Sila buljongen genom en trådsil. Den går att förvara i glasburk i kylen i upp till en vecka, eller frysa in för framtida soppor.

Tips!

Hinner du inte koka egen buljong går det bra att använda köpt som du späder ut med vatten.

Vit grönsakssoppa och dillolja
Blomkål, jordärtskocka och selleri ger naturlig krämighet utan grädde.

Vit grönsakssoppa och dillolja

(3–4 personer)

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör eller olivolja

Annons

6 jordärtskockor

½ blomkålshuvud

1 rotselleri

vatten

½ citron, saften

salt och peppar

Dillolja:

½ dl olivolja

1 dl färsk dill

Gör så här:

1. Skala och grovhacka schalotten-löken och vitlöken och stek i en kastrull i olivolja eller smör tills löken mjuknat.

2. Skala och dela jordärtskockorna, blomkålshuvudet och rotsellerin i bitar och tillsätt i kastrullen. Täck med vatten och koka tills grönsakerna har blivit heltmjuka.

3. Mixa till en slät soppa och tillsätt citronsaft, salt och peppar efter smak.

4. Dillolja: Finhacka dillen och blanda med olivoljan. Låt stå och dra i några minuter innan du garnerar soppan.

Tips!

Gör rätten helt vegansk med olivolja i stället för smör.

Morotssoppa med gurkmeja
Både morot och blast tas tillvara i en härlig kombination.

Morotssoppa med gurkmeja

(3–4 personer)

900 g morötter med blast

2 msk olivolja

1 gul lök, grovhackad

2 vitlöksklyftor, hackade

Annons

1 tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

7–8 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

salt och peppar

Tillbehör:

ev crème fraiche

sesamfrön

koriander

Gör så här:

1. Skala och hacka morötterna och spara blasten. Stek löken och vitlöken i olivoljan i en gryta tills den blivit genomskinlig. Tillsätt spiskummin, gurkmeja och de hackade morötterna och stek i 1–2 minuter till.

2. Häll över vatten, tillsätt buljongtärning och koka tills morötterna mjuknat. Mixa med stavmixer tills soppan är slät och salta och peppra efter smak.

3. Rör i crème fraiche om du vill ha en extra krämig soppa. Servera med peston och garnera med sesamfrön och färsk koriander.

Smart blastpesto

blasten från morötterna

ca 1 dl färsk koriander

½ dl tahini (sesampasta)

1 vitlöksklyfta, grovhackad

½ citron, saften1 dl olivolja

salt och peppar

vatten

Gör så här:

1. Grovhacka morotsblasten och mixa den med koriander, tahini, vitlök och citronsaft i en matberedare.

2. Häll långsamt i olivolja och rör ihop till en krämig pesto. Vid behov, tillsätt vatten för att tunna ut peston. Krydda med salt och peppar.

Annons