Soppa med svamp

  • AvFemina
Soppa med svamp
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Soppa med svamp

(4 personer)
400 g blomkål

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

8 dl grönsaksbuljong

2 dl grädde

1 tsk vitvinsvinäger

salt och peppar

ev 2 tsk maizena

2 msk smör

2 msk olivolja

100 g blandsvamp, t ex svart trumpetsvamp och kantareller

75 g varmrökt sidfläsk i

små tärningar

2 dl små blomkålsbuketter

Beredning: Skär blomkålen i mindre buketter. Lägg undan ca 2 dl till garnering. Lägg blomkålen i en kastrull tillsammans med finhackad gul lök och vitlök. Häll på buljong och grädde. Koka i ca 15 min. Mixa soppan slät och smaka av med en gnutta vinäger, salt och peppar. Önskas en lite tjockare soppa, så tillsätt 2 tsk maizena utrörd i 1/2 dl vatten och koka upp. Vispa ner smöret och håll soppan varm. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs det tärnade sidfläsket i några minuter. Lägg i svamp och den sparade blomkålen, fräs i 3–4 min under omrörning. Krydda med malen svartpeppar. Häll upp soppan i varma tallrikar och servera tillsammans med garnityret.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM