SPARRISPAKET MED RÄKOR

(4 personer)
20 vita sparrisar
2 passionsfrukter
1 dl passionsfruktsjuice
1 vaniljstång, bara det urskrapade
2 msk lönnsirap
1 ½ dl olivolja
salt och peppar
1 äggula
24 räkor med skal
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
3 kvistar timjan

Beredning:

Skölj och skala sparrisen. Skär av träiga ändar. Dela och skrapa ur passionsfrukterna. Blanda med passionsfrukts juice, vaniljskrap och lönnsirap. Tillsätt 1 dl av oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med rejält med salt och peppar.

Lägg ett 30×30 cm stort bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsfast form. Fördela sparrisen på papperet och ringla dressingen över. Pensla med äggula längsmed papperets kant. Lägg ett större bakpapper över kant i kant så att det blir som ett paket. Tryck till ordentligt så att paketet blir riktigt tätt i kanterna och ingen ånga kan sippra ut. Ställ in i 200° varm ugn och baka i ca 25 min.

Skala räkorna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Repa timjanen. Blanda chili- och vitlökshack med timjan och resterande olja i en liten kastrull. Hetta upp och vänd ner räkorna. Låt småputtra i 2–3 min. Dra bort från värmen och smaka av med salt och peppar.

Öppna sparrispaketen och servera sparrisen tillsammans med räkorna.

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse