sparris_caesar

SPARRIS & CAESAR

(4 personer)

1 knippa grön sparris

500 g små blandade tomater

2 dl solrosskott

3 salladslökar

1/2 dl finhackad persilja

olivolja

flingsalt och grovmalen svartpeppar från kvarn

2 skivor grovt bröd

Caesardressing:

1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

1 dl olivolja

3 sardeller med kapris

1 dl finriven parmesanost

1–2 tsk vitvinsvinäger

Beredning:

Börja med dressingen. Vispa äggulan med senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner finhackade sardeller, parmesan och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skär bort de nedersta 3 cm på sparrisen och dela resten på längden. Blanda sparrislängderna med delade tomater, solrosskott, tunt skuren salladslök och hackad persilja. Ringla 2 msk olivolja över och vänd försiktigt ner lite salt och peppar.

Skär brödet i tärningar, ca 1×1 cm. Rosta dem i torr panna tills de får färg och är knapriga. Ringla lite olja över, ca 1 msk. Rör om, salta och peppra.

Lägg upp salladen på tallrikar och servera tillsammans med dressing och brödkrutonger.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO TINE GUTH LINSE

SUGEN PÅ MER SPARRIS?
Fräsch grön sparrissoppa
Sparrissallad
Sparrisflarn- perfekta snabblunchen
Sparris med fikon & skinka