(4 personer)

2 färska makrillar

8 potatisar av fast sort

1/2 spetskålshuvud

1 knippa sparris

1 rödlök

1 dl rapsolja + till stekningen

2 tsk dijonsenap

1 msk rödvinsvinäger

2 tsk strösocker

2 msk kapris

salt och peppar

Beredning:

Rensa makrillen och skär i 4 filéer, alt be fiskhandlaren om hjälp. Skala och skär potatisen i ca 7 mm tjocka skivor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.

Skär spetskålen i bitar. Hetta upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka kålen mjuk, 3–4 min. Skär bort den nedersta delen (ca 3 cm) av sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat ­­­­vatten. Skiva löken tunt.

Värm 1 dl rapsolja, senap och vinäger i en vid kastrull. Lägg i grönsakerna och låt dem bli varma i dressingen.

Tillsätt socker och kapris.

Hetta upp ett par msk rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra makrillen och lägg den med skinnsidan ner i pannan. Tryck lätt med stekspaden på filéerna så rullar inte skinnet ihop sig. Stek ca 2 min, vänd fisken och stek i ytterligare någon min.

Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar och makrillen ovanpå. Skeda den varma dressingen över. Servera.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE