Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stjärnkrogen Oaxens hemliga köttbullsrecept

12 dec, 2017 
AvRebecca Wictor
Aldrig hade vi kunnat ana att var ett halvfabrikat som är hemligheten bakom Oaxens goda köttbullar.
Annons

En och en halv vecka kvar till jul och köttbullarna rullar inte sig själva (tyvärr). Men i år kan du låta lyxkrogen Oaxen sätta sin standard på ert julbord hemma. De har nämligen släppt sitt recept på köttbullar. Ett recept som mamman till Oaxens VD och grundare, Agneta Green, har använt sig av i 60 år.

Och köttbullarna innehåller en ingrediens vi aldrig trodde skulle hittas i köket på Oaxen, som har två stjärnor i guide Michelin. Nämligen potatismospulver. Jo, du läste rätt. Hade det varit någon annan som tipsat om denna ingrediens hade vi förmodligen inte skrivit om det, men är det någon vi litar på så mycket att de får makt över tillagningen av en av julens viktigaste rätter, så är det ju grundarna till en av Stockholms bästa krogar.

Vill du laga stjärnkrogens köttbullar? Här är receptet:

Oaxens köttbullar

1 kg blandfärs av bra kvalitet

Annons

1 gul lök (skalad och hackad)

1 dl skorpmjöl (uppblött i vatten eller mjölk)

1 dl potatismospulver (uppblött i vatten eller mjölk)

2 ägg

1 tsk salt

Matolja

Smör

BEREDNING

Blanda alla ingredienser till en jämn färs. Smörj in händerna med lite matolja och rulla färsen till köttbullar. Stek i stekpanna med smör tills köttbullarna fått fin färg. Det är bra att ha en termometer till hjälp, när innertemperaturen är minst 65 grader är köttbullarna färdiga.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons