Du letar igenom kyl, frys och skafferi för att hitta bortglömt snacks som kan stilla hungern. Choklad, glass, chips eller kakor. Tillfredsställande i stunden, men bekymmersamt när du ska sova. Kroppen är inte gjord för att smälta mat när vi sover – och att äta sent på kvällen kan i värsta fall rubba sömnen.

Så, vad gör man om man är sugen på mat precis innan läggdags? Som tur är behöver du inte välja mellan känslan av hunger och paniken över att inte få sova – för äter du rätt är det lätt! The Huffington Post har med hjälp av dietister tagit fram fem tips på bra snacks innan läggdags – och listat ett par varianter som alltid bör undvikas. Bäst av allt? Rätt mat kan till och med gynna nattsömnen!

Läs även: Detta bör du äta till kvällsfikat – enligt forskare!

Tips på enkelt kvällssnacks som inte rubbar sömnen:

1. Bli mätt med hjälp av yoghurt

Fyll en skål med 1–1,5 deciliter naturell yoghurt och addera drygt 0,5 deciliter nötter tillsammans med några nävar havregryn. Det kommer stilla din hunger och fylla på med hälsosamma fetter. Känner du dig inte superhungrig kan du plocka bort någon av ingredienserna eller bara äta yoghurt eller nötter.

Yoghurt, nötter och havregryn är bra att äta innan du ska lägga dig

Att äta bra behöver inte vara svårt. Mycket av det som är fördelaktigt att äta innan läggdags är dessutom sådant du redan har hemma.

2. Förbered dig för sängen med några skivor ost

Ät en skiva bröd (helst med hela korn, råg och frön) och addera några skivor ost och en bit avokado som pålägg. Proteinet och fettet i osten dämpar känslan av hunger samtidigt som ost innehåller aminosyran tryptofan som gör oss sömniga. Brödet mättar också och avokadon innehåller nyttiga fetter.

3. Lindra sötsuget med nötsmör

Mer sugen på något sött än mättande? Då kan du med fördel skiva upp ett par bitar äpple och addera en liten mängd valfritt nötsmör på varje skiva. Äpple innehåller fibrer och nötsmör är fullt av protein. Var bara noga med vilket smör du väljer! Ett bra smör består bara av nötter och eventuellt lite salt, medan sämre alternativ innehåller både transfett och socker.

4. Gynna hälsan med egengjord nötmix

Gör din egen nötblandning och ät en näve när du känner att suget kommer krypande. Det finns flera positiva hälsofördelar med nötter och du kan anpassa din mix efter det du är i behov av. Pistagenötter är till exempel rika på antioxidanter och innehåller både B-vitamin och E-vitamin, och paranötter är rika på selen som bland annat är bra för håret och naglarna.

5. Äter du inte för att du är hungrig?

Ha som vana att alltid fundera över varför du äter innan läggdags. Känner du att det mer handlar om sug och tidsfördriv än riktig hunger är det bättre att dricka en kopp te eller ett glas varm mandelmjölk smaksatt med kanel.

Undvik socker och koffein innan du ska sova. Det kommer sabba sömnen

Vill du sova gott bör du alltid undvika godis och socker innan läggdags.

Det här ska du aldrig äta eller dricka sent på kvällen

Kaffe, te med koffein, läsk, choklad och godis bör alltid undvikas innan läggdags. Koffein gör oss pigga och att dra upp sockerkurvan med godis och choklad kan verkligen sabba sömnen. Detsamma gäller kryddig och flottig mat som kan irritera magen, orsaka sura uppstötningar och leda till försämrad sömnkvalitet.

Källa: The Huffington Post   Foto: IBL

Läs också:

7 nyttiga kvällssnacks som inte stör din nattsömn

Mumsiga kvällsmackor med keso

Maten som får dig att sova gott om natten

Mer läsning

Femina