Gin & Tonic är klassikernas klassiker. Men att mixa en innovativ GT med den perfekta smakbalansen, som fortfarande är receptet troget, är inte det enklaste. Schweppes årliga tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic, avgjordes den 1 september och i finalen gjorde tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders upp om äran.

Juryn var mycket imponerade av årets finalister, men i år var det de mest originaltrogna bidragen som hade störst framgång. Landets bästa Gin & Tonic gör bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö som korades till landets bästa hemmamixare. 

Årets jury bestod av den prisbelönte barmästaren Mathin Lundgren, den skickliga bryggmästaren Hedda Spendrup samt Peter Christensen, chefredaktör för Nöjesguidens dryckesmagasin Bästa Drycker. 

Bartendern Mihail Mihaylov gör Sveriges bästa Gin & Tonic

Bartendern Mihail Mihaylov gör Sveriges bästa Gin & Tonic

Bartendern Mihail Mihaylovs ”Electric GT”

Juryns motivering:
”Med en väl avvägd GT i glaset och tre olika garnityr upplevde vi något helt unikt. Först doften av rosmarin, sedan citrustonerna i den brända grapefrukten och slutligen det elektriska i sichuanblomman. Mihails drink tog oss i juryn med storm, och bjöd på den bästa GT-upplevelse vi någonsin haft.”

Ingredienser:
Apelsinskal
Isbitar
5 cl Stockholms Bränneri dry gin
12 cl Schweppes Premium Mixer Pink Pepper
1 skiva blodgrapefrukt (förgrillad)
1 kvist rosmarin
1 sichuanblomma

Så gör du:
Skruva apelsinskalet över ett Collinsglas innan du fyller det med is. Häll i gin och toppa med tonic. Garnera med en förgrillad grapefruktskiva, en kvist rosmarin och en sichuanblomma på tandpetare eller bambupinne. Blomman äter du innan du smakar på drinken för bästa upplevelse.

Hemmamixaren Christoffer Eks ”Afternoon GTea”

Christoffer Ek gör Sveriges bästa Gin & Tonic

Hemmamixaren Christoffer Ek gör Sveriges bästa Gin & Tonic.

Juryns motivering:
”Med professionella tekniker tog Christoffer sin GT till en ny nivå samtidigt som den var trogen originalet. En tydlig beska från tonicen harmoniserade med både teet och valet av gin. Namnet till trots så tycker vi att den passar perfekt dygnet runt.”
 

Ingredienser:
5 cl Whitley Neil Gin
Earl Grey-te
20 cl Schweppes Premium Mixer Twist of Lime
Marmelad på ingefära och apelsin
Torkad apelsin
Medelstora, klara isbitar

Så gör du:
Infusera ginen med te med hjälp av en gräddsifon. Blanda ihop gin, tonic och marmelad. Häll det över is i en vanlig GT-kupa eller ett stort rödvinsglas och garnera med en skiva torkad apelsin.

Tre grundknep för att göra en riktigt bra Gin & Tonic

Bartendern och GT-mästaren Mihail Mihaylovs bästa tips för att du ska kunna imponera dina gäster hemma:

1. Håll det enkelt. Allt du behöver är gin, tonic, citrus och kanske någon färsk ört.

2. Nyckeln till allt är ingredienser som håller hög kvalitet – stora isbitar, smakrik gin, kvalitetstonic och så färskt garnityr som möjligt.

3. Inga sugrör, tack!

Läs även:

Enkla drinkrecept med gin

Fredagsdrinken: Gin och fläder!

Gordons lanserar alkoholfri gin & tonic 

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Mest läst