De vill inte vara matsnobbar. Men de är så genuint intresserade av matlagning att de växlade bana från statsvetare respektive grafisk formgivare till matbranschen för sjutton år sedan. Och de har lyckats hänga kvar och blivit ett av de mer välkända namnen i Matsverige, som bokkreatörer, bloggare och mycket mer.

I sin senaste gemensamma kokbok Från grunden med systrarna Eiseman (Bonnier fakta) ska de lära oss att laga allt just från grunden. Men kan inte det kännas aningen övermäktigt i gemene mans hektiska vardag?

– Visst är det dubbelt, det vet vi. Meningen är absolut inte att matlagning ska vara en extra börda. Vår främsta uppgift är att inspirera och ge kunskap. Att laga mat är ett hantverk och när man kan så går det ju lättare. Du behöver inte göra allt själv, börja till exempel med en egen chutney som tillbehör eller med din egen creme fraiche, ett bröd eller egenrostad lök, säger Monica. Men vill du gå ”all in” och göra blåmögelost eller stoppa en korv så guidar vi dig i det också.

I boken gäller råvaror av ”yppersta kvalitet” och de förstår att pekpinnen kan ställa till problem och ge dåligt samvete. Kan man ens stanna till vid frysta, danska kycklingfiléer eller holländska tomater nuförtiden utan att se sig om över axeln?

– Jag vet, jag vet! Jag kan själv stå i affären och undra om det är ok att köpa en zucchini i mars… men det får ju inte gå till överdrift. Alla kan inte köpa kött från en närliggande gård eller lokalt odlade grönsaker. Det handlar om balans, som med allt annat i livet, säger Lisa.

Hand i hand med att laga från grunden går också möjligheten att undvika tillsatser, vilket Lisa och Monica förespråkar utan att gå till överdrift.

– Utbudet har ju ändå blivit bättre de senaste åren, efter alla skriverier. Det är enklare för den som vill välja bra råvaror och tillräckligt bra halvfabrikat, och så vidare. Men man får akta sig för att vara snobbig när det gäller mat. Var och en får göra sina val, möjligheten att äta enkelt och sunt finns för alla, menar Lisa.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO Bonnier Fakta / HELÉN PE

Läs hela intervjun med Lisa och Monica i Femina nr 9/2017.

Prova ett recept ur boken: Så gör du egen färskost!

Mest läst