Prosecco är en bubblig favorit hos många – inte minst bland britterna som drack mer än 40 miljoner liter förra året. Men nu har den brittiske tandläkaren Mervyn Druian vid London Centre for Cosmetic Dentistry varnat för att kärleken till prosecco kan komma med en otrevlig nackdel, något som han kallar för ”prosecco smile”.

Läs även 3 nyttiga och alkoholfria juicedrinkar

Han menar att kombinationen av en hög sockerhalt och den rikliga kolsyran i drycken leder till ömtåliga tänder vilket skadar emaljen och kan få tänder att komma ur tandköttet. Ett glas eller två ibland utgör så klart ingen fara, men Mervyn Druian menar att dryckens sötma gör att man snabbt dricker fler glas och att det är då man kan få problem.

”Tecken på ett ‘proseccoleende’ är att tänderna kommer ut från tandköttet. Det börjar med en vit linje precis under tandköttet, som är lite mjuk, och det är början på karies vilket kan leda till fyllningar och tandvård”, säger han till Daily Mail.

Läs även 10 tips för vitare tänder

Richard Coates vid Riveredge Cosmetic Dentistry instämde med de andra tandläkarna Daily Mail pratade med, men erbjöd även några tips för den som njuter av prosecco då och då.

”Det ser kanske inte så coolt ut, men man kan skydda tänderna genom att dricka ur ett sugrör istället för ur glaset”, säger han till Daily Mail och fortsätter:

”Men den främsta lösningen är att bara dricka ett par glas åt gången. Man bör även vänta några timmar med att borsta tänderna om man druckit prosecco för att låta emaljen bli hårdare.”

Tandläkarnas varningar landade inte väl i Italien, där den bubbliga drycken produceras, vilket fick dem att specificera att det inte bara är prosecco som kan skada emaljen och tänderna, utan att det även gäller läsk och andra söta, kolsyrade drycker.

Foto: IBL

Läs även 5 trendiga drinkar att njuta av i höst

Artikeln publicerades först på MåBra.