ÄPPELKAKA

Träden dignar trots att frysen är fylld med äppelmos och att det bakas äppelpajer och äppelkakor mest hela tiden. En som går hem i alla lägen är Tareq Taylors med toscatäcke. Receptet är hämtat ur boken Tareq Taylor Om mat och kärlek (Ica bokförlag).

(8-10 bitar)

100 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 äpplen

1/2-1 tsk kanel

Glasyr:

3/4 dl strösocker

50 g flagad mandel

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

50 g smör

Till servering:

ev en klick vispad grädde

Beredning: Smält 100 g smör. Låt svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl och vaniljsocker. Tillsätt det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform eller pajform.

Skala ev äpplena. Dela , kärna ur och skär med i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel. Grädda i 175° varm ugn i ca 25 min. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200°.

Smält smör och socker till glasyren. Vänd ner mandelspån och mjöl. Rör ner mjölken. Häll den varma smeten över kakan och ställ in den i ugnen igen. Grädda i 8-10 min.

ÄPPELTIDER!

1. KLYFTIGT!

Att kärna ur äpplen är kanske inte världens roligaste syssla. Högt på önskelistan står äppeldelaren från Oxo som både klyftar och kärna ur på en och samma gång. 148 kr på www.newhome.se.

2. I FIN FORM

Söta formar till det hembakade av Katarina Hjalmarsson. 24 cm i diameter, 299 kr/st, Sagaform.

3. PLOCKHJÄLP

Att stå på stege och samtidigt hålla en tung korg är inte helt lätt. Man skulle absolut ha en sådan här äppelkorgen som man hakar fast på en gren,  280 kr, www.kullabygdensbyggnadsvard.se.

4. SNABBSKALAT

Moster Huldas äppelskalare är guld när det är många äpplen som skalas. 199 kr på www.kitchenstore.se.

Mer läsning

Femina